La veritable llegenda de Sant Jordi

Títol: La veritable llegenda de Sant Jordi

 

Autora: Gemma Lienas

 

Il·lustrador: Valentí Gubianas

 

Editorial: Navona Editorial

 

Any d’edició: 2020

 

Sinopsis: Segur que, de vegades, us han dit que els contes populars i les llegendes sempre s'han explicat de la mateixa manera. Això no és cert. Les històries s'expliquen de maneres diferents segons els costums de cada època. Ara, al segle XXI, les noies ja no necessiten que un cavaller les salvi sinó que s'estimen més tenir relacions d'igualtat amb els nois. "La veritable llegenda de Sant Jordi" explica com dos enamorats dels llibres, la Maragdina i en Jordi, s'alien per derrotar un exèrcit enemic i salvar una espècie en perill d'extinció: la dels dracs.

 

ressenya

Ara que tenim a tocar la celebració d’un nou Sant Jordi extraordinari, ha arribat el moment de “desconfinar” una adaptació extraordinària de la seva llegenda. Estic parlant de “La veritable llegenda de Sant Jordi” de Gemma Lienas, il·lustrada per Valentí Gubianes.

 

Tal i com diu la sinopsis, les històries s’expliquen de maneres diferents segons els costums de cada època, i en aquesta versió resulta que els dracs són una espècie en perill d’extinció, l’enemic a vèncer és la ignorància i el conformisme, i la princesa Maragdina i el Cavaller Sant Jordi són uns ratolins de biblioteca!

 

Com no podia ser d'altra manera, m’he sentit d’allò més identificada amb la Maragdina! Sempre que pot, intenta demostrar a la gent que l’envolta que els llibres serveixen per divertir-se, aprendre i viure altres vides. Però no només això... tal i com ens demostra aquest conte, els llibres també ens poden ensenyar a afrontar amb enginy les situacions més complicades! 

 

Fragment de "La veritable llegenda de Sant Jordi"
Fragment de "La veritable llegenda de Sant Jordi"

Com podeu veure, la princesa d’aquest conte té nom, i una forta personalitat! És curiosa, valenta, decidida... Però no per això prescindirà de l’ajuda de Sant Jordi, sinó que plegats treballaran en equip en igualtat de condicions. I ho faran per derrotar les “fake news” de la seva època: aquells fets que ningú es qüestiona.

 

D'altra banda, m’ha agradat trobar expressions catalanes molt peculiars al text, com per exemple “engavanyador”! (Ho he buscat i fa referència a la privació de llibertat de la roba incòmoda. Veieu com tothom pot aprendre alguna cosa nova de qualsevol llibre? ^.^)

 

En fi, “La veritable llegenda de Sant Jordi” està plena de girs inesperats, valors actuals i un final feliç... a què espereu per imitar la  princesa Maragdina, i convertir-vos en els protagonistes de la vostra història? 

 

Mx


Write a comment

Comments: 2
 • #1

  Marieta (Tuesday, 18 August 2020 20:31)

  Bones!

 • #2

  Marieta (Tuesday, 18 August 2020 20:36)

  Bones!

  El que més m'ha cridat l'atenció d'aquest llibre ha sigut la portada: és magnífica! I les il·lustracions també són una passada! També m'ha agradat molt que no sigui com la típica història de Sant Jordi i que varii una mica, sobretot pel que fa a que Sant Jordi i la princesa Maragdina estiguin al mateix nivell (és a dir, que treballin en igualtat de condicions). Per últim, volia dir que m'encantaria llegir aquest llibre, perquè crec que gaudiria molt de la seva lectura.

  Una abraçada, bones lectures i fins la pròxima!

  Marieta ~ Relatos de una náufraga