Vols fer el favor d’apujar-te els pantalons?

Títol: Vols fer el favor d’apujar-te els pantalons?

 

Autor: Jordi Folck

 

Editorial: Barcanova

 

Any d’edició: 2008

 

Sinopsis: Què ho fa que una moda tan insòlita com la d'abaixar-se els pantalons fins als malucs sigui copiada per milions de joves a tot el món malgrat que tingui l'origen a les presons nord-americanes? Per què fabricants, empreses de serveis i agències publicitàries s'afanyen a imposar una "imatge de marca" i a convertir-la en referència de prestigi per fer possible allò de "tant marques, tant vals”? Què ho fa que els eslògans d'alguns productes acabin sent més repetits i recordats que moltes cançons populars? Aquestes i altres qüestions sobre la moda hauran de respondre els habitants de Rierola del Camp, un poble on mai no passa res fins que els joves del lloc decideixen fer la revolució simplement abaixant-se els pantalons.

 

ressenya

Durant els dies de confinament vaig decidir llegir algun dels llibres que corrien per casa, i aquest best-seller de Jordi Folck va ser l’escollit. Tot i que fa més de 10 anys de la seva publicació, la temàtica segueix essent vigent, i el seu peculiar títol diverteix i sorprèn a parts iguals. Al comentar per xarxes que era la meva lectura actual, no vaig trigar gaire a rebre comentaris atònits!

 

“Vols fer el favor d’apujar-te els pantalons?” és una simpàtica paròdia sobre el món de la moda que comença el dia que el nois i noies del tranquil poblet de Rierola del Camp decideixen portar els  pantalons per sota la cintura. Els pares, escandalitzats, faran el que sigui per evitar-ho, però com més s’hi escarrassin, més rebels es tornaran els nostres protagonistes.

 

Foto de perfil a Twitter de Jordi Folck (@jordi_folck)
Foto de perfil a Twitter de Jordi Folck (@jordi_folck)

Mentre llegia no podia evitar sentir-me un xic identificada amb els indignats vilatans, perquè mai he sigut fan de les modes, i encara menys de la dels pantalons caiguts!! Però el llibre va més enllà d’això, i ens parla del poder de la publicitat, de la manipulació de les autoritats, i dels perills de l’hiperconsumisme. De fet, el meu capítol preferit ha sigut el 21, i si pogués us el transcriuria sencer! En ell, el peculiar catedràtic Ramon Maria Colometa fa un discurs apassionat i punyent que remou consciències:

 

p.150 «Què fa que comprem allò que no desitgem? Què fa que uns i altres ens abaixem els pantalons quan la moda, una dona amb trastorns múltiples i conflictes de personalitat, ens toca el voraviu? Tan desgraciats arribem a ser? És una pregunta? No! És una afirmació! La teranyina de l’aranya del consum està teixida per mans mestres: cúpules resplendents, arquitectura monumental, luxosa decoració, aparadors de tots colors... […] Converteix la teva vida en un miracle i paga-ho, tu pots, amb targeta de crèdit. Quan el producte hagi envellit o hagi estat consumit, tu continuaràs pagant […]»

 

Per desgràcia, Folck ens demostra que els humans som capaços de d’autojustificar-nos com sigui per mantenir el nostre estil de vida... Tant de bo quan llegiu aquest llibre no oblideu tan fàcilment el seu missatge!

  

 

Resumint... “Vols fer el favor d’apujar-te els pantalons?” és una lectura àgil, farcida de dites i expressions catalanes, que ens anima a deixar de seguir a ulls clucs modes que ni tan sols sabem d’on surten, i a no perdre els nostres ideals pel simple fet de voler “encaixar”. Perquè... «Les modes són elàstiques, van i vénen, ara pugen i ara baixen, mai no paren quietes. És molt possible que acabis marejat, amb els mitjons penjats de les orelles i l’anell de noces al dit gros del peu»... Paraula de Mixa!

 

Mx


Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Marieta (Tuesday, 15 September 2020 15:11)

    Bones!

    M'agrada molt el missatge que transmet aquest llibre sobre no seguir les modes. Sincerament, a mi no m'ha agradat mal seguir-les. De fet, trobo que qualsevol persona hauria de posar-se la roba que més li agradi sense sentir-se jutjada. A més, crec que tothom ha de tenir el dret de poder posar-se aquella roba amb la que més còmode es senti. Per últim, volia dir que crec que el concepte moda és molt subjectiu, ja que canvia segons la persona.

    Una abraçada, bones lectures i fins la pròxima!

    Marieta ~ Relatos de una náufraga