Un bosc ple d'amor (Crònica + Ressenya)

Títol: Un bosc ple d’amor

 

Autor: Jordi Cuixart

 

Il·lustrador: Ignasi Blanch

 

Editorial: Estrella Polar

 

Any de publicació: 2019

 

Sinopsis: En un bosc frondós i ple de vida, un eriçó malcarat impedeix que una oreneta hi faci el seu niu. Davant la situació injusta, tots els habitants de l’indret intentaran pacíficament que l’eriçó canviï d’actitud. Ho aconseguiran?

 

 

 

ressenya + crònica

El passat 17 de novembre, l’auditori del centre Artesà Tradicionàrius era un frondós bosc de persones expectants. Grans i menuts ens disposàvem a celebrar la presentació d’un conte molt especial escrit per Jordi Cuixart i il·lustrat per Ignasi Blanch... “Un bosc ple d’amor”.

 

L’acte el va inaugurar la contacontes Mon Mas, qui va fer una adaptació hilarant i participativa de la història fent-nos riure a cor què vols... Una demostració perfecta de que no hi ha edat per escoltar i narrar contes!

 

De fet, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, volgué remarcar la importància que tenen els contes en nosaltres des de ben petits, i recordà amb tendresa els que li explicava la seva àvia andalusa... en especial aquell de Fuenteovejuna, on anaven tots a una! Una moralitat ben semblant a la de “Un bosc ple d’amor”, on la col·lectivitat juga un paper fonamental.

 

Mon Mas i Txell Bonet, companya de Cuixart, reivindicaren també el paper de tots els contacontes que acudeixen a les presons a explicar històries, i durant els tallers aconsegueixen oblidar que estan tancats. Segons Bonet, quan va descobrir la importància que això tenia per a ells, es va emocionar com mai.

 

I parlant de sentiments, Ignasi Blanch (qui ens va dibuixar els personatges del conte en directe) explicà que es va enamorar de “Un bosc ple d’amor” des del principi. De fet, si us hi fixeu, veureu que va situar la història als boscos de les seves Terres de l’Ebre, amb animals autòctons perquè tothom els pogués identificar.

 

Txell Bonet assegurà que ella i Cuixart senten una gran preocupació per la manca de biodiversitat i les conseqüències del canvi climàtic, temes sobre els quals parlen sovint. A més a més, des que és a la presó, Cuixart s’ha interessat pels ocells que sobrevolen el cel i ha après a distingir-los, motiu pel qual la protagonista del conte és una oreneta, i els seus amics van des del falciot fins a la mallerenga. 

 

Així doncs, l’interès per la natura és el segon eix central del conte, amb la intenció d’apropar els nens als animals que només veuen en peluixos i joguines de plàstic.

 

Després d’escoltar una emotiva carta de Cuixart (on ens animava a trobar la seva esperança en aquell bosc ple d’amor) la presentació va acabar amb un fantàstic concert de Xiula.

 

Els membres d’aquest grup d’animació infantil van aconseguir fer participar a grans i petits, i no m'hagués pogut imaginar una cloenda més perfecta!

 

Però tornant al conte... a més a més de ser una explosió de colors i bones intencions, està dedicat a tots els fills dels presos polítics, i tots els beneficis obtinguts com a drets d’autor de Jordi Cuixart contribuiran a les campanyes impulsades per Òmnium Cultural.

 

Si voleu saber-ne més, heus aquí l’entrevista a Ignasi Blanch sobre el conte... Paraula de Mixa que “Un bosc ple d’amor” és un regal ideal per aquestes festes!

 

Mx


Write a comment

Comments: 0