Crida 137 - «VAIXELL» - Resolute

Relat basat en fets reals

 

1880 Navy Royal Yard, Chatham, Anglaterra

 

Va passar els dits suaument per sobre de la fusta, com si acaronés una amant... Estava freda al tacte, però de seguida s’hi va acostumar. Malgrat que els pocs llums encesos amb prou feines expulsaven la nit de l’estança, a en Jamie no li calien els ulls per admirar l’obra que s’alçava al seu davant.

 

A mesura que els capcirons dels seus dits s’obrien camí per la intricada sanefa d’aquella fosca superfície, va arribar a tocar la placa de bronze que narrava la peculiar història d’aquella creació...

 

H.M.S. RESOLUTE que formava part de l'expedició enviada a la recerca de SIR JOHN FRANKLIN EL 1852, va ser abandonat a la latitud 74 ° 41 'N longitud 101 ° 22' O el 15 de maig de 1854. Va ser descobert i rescatat el setembre de 1855 pel capità Buddington dels Estats Units...

 

El vaixell va ser adquirit, equipat i enviat a Anglaterra com a obsequi a SA MAJESTAT LA REINA VICTORIA del PRESIDENT I ELS CIUTADANS dels Estats Units com a testimoni de bona voluntat i amistat...

 

-Es pot saber què se us ha perdut aquí, James? –inquirí una veu, sobresaltant-lo.

 

-Senyor Evenden! Senyor, jo...

 

Un home adult, vestit d’ombres, se li va acostar lentament.

 

-Tan sols admirava la seva magnífica obra, senyor. –aconseguí balbucejà en Jamie. La seva resposta semblà estovar el mestre fuster, qui s’afanyà a afegir:

 

-És bonica, oi?

 

-Jo pensava més aviat en... imponent. Realment està feta de...?

 

-...taulons de roure del H.M.S. Resolute, el vaixell d’exploració Àrtica? –completà la seva frase el mestre Evenden. –Així és. Gairebé em va fer mal veure una embarcació tan magnífica reduïda a pilons de fusta. Però sa Majestat volia retornar el senyal de bona voluntat del govern dels Estats Units, i per això va encarregar aquesta taula.

 

-He vist els plànols... No hauria de tenir el bust gravat del president i de sa Majestat?

 

Els ulls d’Evenden van brillar riallers.

 

-No ho diguis a ningú, però em va semblar que el senyor president no voldria tenir els ulls de la reina clavats en els seus immencionables cada cop que s’assegués.

 

 

Per últim cop abans de marxar, en Jamie va resseguir els ornaments de la Resolute, la taula més noble que presidiria el despatx Oval de la Casa Blanca fins al dia d’avui.

 

MxWrite a comment

Comments: 0