El Rosca. Passats de rosca

Títol: El Rosca. Passats de rosca

 

Autor: Giacomo Pucci

 

Il·lustrador: Valerio Chiola

 

Traductora: Mercè Ubach Dorca

 

Editorial: El Cep i la Nansa

 

Any de publicació: 2018

 

Sinopsis: Després de la darrera malifeta, en Rosca, en Dandi, l’Aleta, en Canya i la Setciències, els “males peces” més famosos de l’escola, es converteixen sense esperar-s’ho i a contracor en un comando especial per encàrrec directe del director. Junts, tots cinc, viuran un seguit d’aventures que posen en evidència als ulls dels lectors que tots som rosques: peces petites, però úniques i insubstituïbles quan estan connectades harmònicament en un engranatge col·lectiu.

 

ressenya

L’editorial El Cep i la Nansa està pujant el llistó d’edat del seu públic, i ha apostat per les aventures d’un divertit equip d’agents secrets... Els passats de Rosca!

 

El llibre que us porto avui és el primer títol de la col·lecció, i narra els fets que van canviar la vida als nostres cinc protagonistes!

 

Més concretament, coneixerem sobretot la història del seu líder, conegut com el Rosca... un dels nois més terribles de l’escola! Sí, sí, tal i com ho sentiu! El mateix autor el descriu així:

 

p.13 «Rosca, tothom el coneix amb aquest mot. Rosca... de passat de rosca. Sí, una rosca grossa, potent i poc amistosa, i passada de voltes; tant, que a l’escola tothom, inclosos els profes, tem les seves reaccions furioses i sobtades. […] A l’hora del pati es queda assegut a part, perquè és un emprenyador i perquè fa la sensació que no necessita ningú. Però, ja se sap, una rosca serveix de ben poc si no té un lloc on encaixar...»

 

 

M’ha sorprès trobar un protagonista com ell -el típic forçut que en altres històries seria l’arxienemic- però Giacomo Pucci ho a fet expressament, perquè aviat descobrireu què va forjar el seu caràcter. La veritat és que m’ha agradat donar-li la volta a la truita i conèixer de primera mà què passat pel cap de nois com ell, i entendre millor el seu comportament.

 

p.17 «Van passar moltíssimes famílies, per aquella habitació: primer l’una, després l’altra, i una altra, i encara una altra, i una altra més, i una altra... Cada dia, a les tres en punt. Però a ell mai no el triaven. […] Les primeres vegades, amb la maleta a punt ben agafada, mirava alegre les parelles que entraven. i cada vespre, sol al llit, plorava per una altra oportunitat perduda.

 

Aquelles llàgrimes el van endurir moltíssim. El van rovellar, i ja se sap que no és gens bo, el rovell, per a un clau de rosca.»

 

L'autor i l'il·lustrador (dreta)
L'autor i l'il·lustrador (dreta)

Però no importa com siguis, perquè sempre ets a temps de redirigir la teva vida! Aquest és el missatge principal de la primera aventura dels passats de Rosca, cinc nois molt diferents però alhora molt iguals... doncs no acaben d’encaixar enlloc. I si hagués arribat l’hora de canviar-ho? De fet, l’autor es va inspirar en una història real de superació per crear part de la història.

 

En general, m’ha semblat una bona manera d’enganxar els nois i noies a la lectura, doncs aquest primer episodi es llegeix duna forma súper àgil (fins i tot inclou un petit repte que els lectors haurem de superar) i t’enganxa des del començament. També hi contribueixen les il·lustracions de Chiola, ben cinematogràfiques, i que fan que sigui molt fàcil imaginar cadascuna de les escenes que ens mostren.

 

A més a més, sembla que la traductora Mercè Ubach Dorca ha intentat mantenir algunes de les bromes i jocs de paraules del text original... Suposo que el nom de l’escola dels nois devia ser d’algun escriptor molt famós a Itàlia, perquè aquí s’ha traduït com a l’escola Miquel Martí “Pal” ^.^

 

No us puc dir res més sobre la trama per no fer-vos spoiler, però ja us aviso que quedareu amb la mel als llavis, perquè l’acció tot just comença! Si en voleu saber més, l’aventura continuarà a.... “El parc d’atraccions encantat”!

 

MxWrite a comment

Comments: 0