La tribu de las mujeres [CAT]

Títol: La tribu de las mujeres

 

Títol original: The Kingdom of Women

 

Autora: Choo Waihong

 

Editorial: Ediciones Península

 

Any d'edició: 2018

 

Sinopsis: En las montañas chinas que forman la frontera con el Tíbet hay un lugar en el que las mujeres ostentan la propiedad de las tierras, son cabeza de familia y transmiten los lazos de parentesco. En ese valle no existe el matrimonio, las parejas por lo general no viven juntas y cada mujer es libre de tener tantos amantes como quiera. Sus hijos serán principalmente suyos, de la mujer, y el nacimiento de una niña se celebrará como la oportunidad de continuar con el linaje familiar.

  

En ese lugar, conocido como «el reino de las mujeres», sus habitantes, los mosuo, no rezan a un dios, sino a una diosa, y tienen un sentido de la familia y de la comunidad que en muchas partes del mundo sería considerado igualitario y progresista. Son una de las últimas sociedades matriarcales y matrilineales del planeta, pero sus costumbres, que han cambiado poco a lo largo de los siglos, se ven ahora amenazadas por la globalización y por la fuerza uniformizadora de la modernidad.

 

ressenya

Mentre investigava els autors que vindrien a signar els seus llibres per Sant Jordi a Barcelona, vaig descobrir a Choo Waihong i la seva peculiar obra.

 

“La tribu de las mujeres” és una barreja de dietari i assaig, que comença amb el canvi de vida radical que l'autora va experimentar en deixar la seva feina com a reeixida advocada. Durant els viatges posteriors en busca de les seves arrels, descobriria al poble mosuo, i acabaria convertint-se en l'única persona estrangera que coneix a fons les seves costums.

 

Choo Waihong i Mixa durant la Diada de Sant Jordi 2019
Choo Waihong i Mixa durant la Diada de Sant Jordi 2019

Waihong comença doncs explicant les seves memòries des que els va conèixer fins a l'actualitat -encara que no sempre en ordre cronològic- i amaneix les divertides anècdotes amb pinzellades sobre la cultura mosuo. La segona meitat del llibre, en canvi, és més reflexiva, i analitza amb profunditat el seu estil de vida.

 

En general, l’estil narratiu és molt àgil, entranyable i divertit. Waihong aconsegueix transmetre al lector l'admiració i perplexitat que sent pels mosuo, ben present a cada capítol.

 

p.21 "Me pareció increíble que siguiera existiendo una sociedad matrilineal que se hallase en lo más profundo de la China patriarcal. Se trata de una tierra en la que el  patriarcado está tan arraigado que la mentalidad de sesgo masculino ha ocasionado, en la actualidad, sobre todo mediante el aborto, un desequilibrio de género de casi ciento veinte niños por cada cien niñas."

 

Els mosuo adoren a una deessa, Gemu, i han construït la seva filosofia al seu voltant. Les dones creixen en un ambient molt positiu en el que se les valora i respecta., i on la família matrilineal és el més important.

 

Vistes del llac Lugu, el primer assentament mosuo
Vistes del llac Lugu, el primer assentament mosuo

 

Les diferències entre la majoria dels pobles xinesos amb les mosuo és increïble. No celebren aniversaris, no s'uneixen en matrimoni... De fet són lliures d’escollir tants amants (axias) com vulguin durant la seva vida. No porten el cognom del pare al davant, sinó el de la casa on viuen, i les dones s'encarreguen de gestionar tots els ingressos. A l'hora de prendre una decisió, l'última paraula sol recaure en l'àvia, la cap de família. 

 

p.131 "Aun así, independientemente del matriarcado, las mujeres mosuo han ideado un mundo basado más en la igualdad de sexos que en el modelo de superior-inferior adoptado por la cultura tradicional china. En sus interacciones sociales, veo muchos ejemplos de una estructura de poder que es más equilibrada que un escenario patriarcal."

 

Dones moseo¡ amb el vestit de gala tradicional
Dones moseo¡ amb el vestit de gala tradicional

Waihong descriu a les dones mosuo com a fortes tant física com espiritualment i els homes mosuo com a persones respectuoses, considerades i molt virils.

 

p.150 "Su atractivo no radica solo en su aspecto; es también su masculinidad jactanciosa y narcisista lo que completa el paquete. [...] Pese a su aspecto de macho dominante, un varón mosuo no evita su lado más suave, femenino, al que un chino no se acercaría ni en un millón de años."

 

Malauradament, les conclusions de Waihong no són gaire encoratjadores... l'estil de vida mosuo està desapareixent degut a la irrupció del turisme, les noves tecnologies, les temptacions del capitalisme, la prostitució, el tràfic de drogues...

 

És una veritable pena que en poques dècades s'estiguin extingint principis mil·lenaris... però si alguna cosa perdurarà serà el fet irrefutable de que els mosuo han demostrat que és possible construir un model de societat alternatiu tan excepcional com el seu.

 

Aquesta ha estat una de les lectures més interessants que he llegit en el que portem d'any, i us animo a no deixar passar l'oportunitat d'endinsar-vos a l'apassionant tribu de les dones... Paraula de Mixa que us sorprendrà!

 

MxWrite a comment

Comments: 0