Cloenda institucional de l'Any Carles Fages de Climent


El 2018 ha sigut l’Any Carles Fages de Climent, en honor al cinquantenari de la mort d'aquest poeta i dramaturg empordanés. “Un any farcit d’iniciatives”, tal com deia l’actriu i directora Cristina Cervià, conductora de l’acte de cloenda el 28 de febrer.

 

“Cicles de conferències, lectures dramatitzades, recitals, concerts, una exposició itinerant, reedicions de l’obra de Fages de Climent...” Més d’un centenar d’activitats en total per recordar “un dels autors més representatius de la segona generació d’escriptors noucentistes” afirmà Joan-Elies Adell, Director de la Institució de les Lletres Catalanes.

 

Jordi Canet, comissari de l'any Carles Fages de Climent
Jordi Canet, comissari de l'any Carles Fages de Climent

L’acte de cloenda d’aquest any literari tingué lloc a l’Ateneu Barcelonés, degut al “fort lligam de Fages de Climent amb l’Ateneu, del qual va ser soci durant 40 anys” explicà Adell. El director de la ILC també volgué reconèixer la implicació de la família del poeta i del comissari de l’any, Jordi Canet “la seva implicació ha fet que sigui un èxit, sobretot a l’Alt Empordà, epicentre de l’any”.

 

“Un any intens i constant” assegurà el comissari durant el seu torn de paraula, i ens parlà una mica més sobre la figura de Fages de Climent. Nascut a Figueres l’any 1902, era seguidor d’Eugeni d’Ors, i els seus referents literaris eren, entre d’altres, Josep Carner, Baudelaire, Rubén Darío i Lorca, els quals va poder conèixer gràcies a la seva amistat amb Dalí.

 

Durant l’any literari, l’obra de Fages de Climent s’ha musicat, s’ha tractat a museus, escoles, instituts, i se n’han fet rutes literàries. A més a més, s’ha internacionalitzat “un dels grans escriptors del segle XX” amb actes a varis llocs com per exemple Munich i Waterloo.

 

Canet també remarcà que se n’ha fet difusió a les xarxes socials com Facebook i Twitter, i que s’han organitzat lectures compartides al fòrum “Què Llegeixes”.

 

Cristina Cervià presentat l'acte
Cristina Cervià presentat l'acte

Per últim recalcà que “Tenia 14 llibres publicats quan va morir i hem reeditat més d’una desena de textos inèdits durant aquest any” perquè “és un escriptor imprescindible de la literatura catalana contemporània”

 

“Carles Fages de Climent ha sigut musicat per “Francesc Pi de la Serra, Pau Riba, Toni Subirana, i avui podem escoltar a Amadeu Casas digué a continuació Cristina Cervià tot presentant el guitarrista i cantautor barceloní. Acompanyat per Erxart Casas, interpretaren versions precioses de l’àlbum “Lo gaiter de la Muga” (2013) com ara “De l'encesa dels llaguts pescadors” i “L’oració del Crist de la Tramuntana”.

 

A continuació fou el torn de Mariàngela Vilallonga, directora de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona. “El llegat de Carles Fages de Climent és sòlid i ho seguirà sent, hi ha gent convençuda de que s’ha de seguir estudiant i gent que gràcies a l’any ara també ho pensa” asseverà, tot fent referència als clubs de lectura i estudiants de secundària que han descobert o redescobert la seva obra. 

 

Segons Villalonga, malgrat que l’any oficial hagi finalitzat “No hem de baixar la guàrdia, cal mantenir el caliu perquè la llavor que entre tots hem plantat segueixi donant fruits” va concloure “Res s’acaba avui sinó que tot recomença.”

 

Després de la projecció d’un fragment del documental “Balada empordanesa” d’Arcadi Lozano, el nét de Fages de Climent, Climent Carles Fages Torrents, va prendre la paraula en representació de tota la seva família.

 

“Aquest any ha suposat una revaloració del l’obra del meu avi: una persona entranyable, carismàtica, observadora de la realitat i tot un personatge.” afirmà emocionat. “S’ha avançat molt des de la celebració del centenari del seu naixement el 2002” i va concloure “Avui l’avi estaria molt orgullós”

 

 

Per amenitzar l’acte i fer-nos un tast d’una de les obres més conegudes de Fages de Climent, vam poder gaudir d’una lectura dramatitzada de Les bruixes de Llers, a càrrec d’Ariadna Brull, Meritxell Torres i Mamadou Diallo, acompanyats per Glòria Vila al violí. La resta del repartiment era Salvador Oliva (dicció) i Mercè Mas (directora) de l’Aula de Teatre de la Universitat de Girona.

 

“Ha sigut un goig, perquè mai havia vist tanta joventut dalt de l’escenari en un acte així” assegurà la Consellera de Cultura Laura Borràs a continuació, i no podria estar més d’acord! 

 

Borràs també reivindicà la internacionalització de Carles Fages de Climent: degut a que el 2018 no es va fer possible que Carles Puigdemont participés virtualment a l’acte Lletres al Parlament, es va publicar a Twitter un vídeo on recitava el poema “Oració al Crist de la Tramuntana”, el qual ja acumula més de 100.000 visualitzacions.


La consellera agraí la participació de tothom, sobretot a l’alcalde de Castelló d’Empúries. “Durant aquest any han tingut lloc un conjunt d’actes que ens han permès descobrir que Carles havia passat injustament desapercebut” assegurà Borràs. “El que fa que un any literari sigui exitós és la capacitat de donar-li vida, i el comissari Jordi Canet ho ha aconseguit”.

Mx


Write a comment

Comments: 0