Liv On

Títol: Liv On

 

Autores: Olivia Newton-John, Beth Nielsen Chapman i Amy Sky

 

Il·lustrador: Ignasi Blanch

 

Editorial: Flamboyant

 

Any d’edició: 2018

 

Sinopsis: Aquest preciós i emotiu llibre il·lustrat forma part de The LIV ON Project, un projecte creat per Olivia Newton-John, Beth Nielsen Chapman i Amy Sky amb el desig de transformar el seu dol personal en sanació a través de la música. Un àlbum amb les lletres de les cançons acompanyades de les sensibles i delicades il·lustracions d’Ignasi Blanch, i en col·laboració exclusiva a escala mundial amb Flamboyant.

 

Aquest llibre inclou el cd amb les cançons originals de l’Olivia Newton-John, la Beth Nielsen Chapman i la Amy Sky i les lletres en anglès a la part final.

 

“Saber que no estem sols és molt important en el nostre viatge.

 

Amor, llum i pau.

Olivia, Amy i Beth” 

També disponible en castellà

 

ressenya

“El disc LIV ON va néixer d’una pèrdua.” explica Olivia Newton-John a la introducció d’aquest àlbum. “La meva preciosa germana Rona va morir sobtadament, fa cinc anys, a causa d’un tumor cerebral. [...] La música sempre ha estat la meva manera de guarir-me i d’expressar els sentiments, així que vaig escriure una cançó per a la Rona i vaig demanar a la meva estimada amiga i col·laboradora Amy Sky si m’ajudaria a acabar-ne la composició.”

 

Sembla que família i amics els van demanar si farien més cançons com aquelles, i es van adonar que no hi havia música composta especialment per a persones que passen per un moment de pèrdua i dolor. Llavors, l’Amy i l’Olivia van convidar a la cantant i compositora Beth Nielsen Chapman a unir-se a aquesta iniciativa. “Vam asseure’ns plegades, en pijama, amb moltes tasses de te i molts paquets de mocadors, i vam escriure aquestes cançons sorgides del cor.”

 

L'Amy, l'Olivia i la Beth al disc "Liv On"
L'Amy, l'Olivia i la Beth al disc "Liv On"

“La bona gent

vol ajudar-me,

els fa patir veure’m patir.

No tinc coratge

però he de ser forta.

mai més seré qui era ahir.”

Un roc a la butxaca

 

Però com va néixer aquest àlbum il·lustrat? Una amiga il·lustradora d’Olivia li va parlar de l’Ignasi Blanch, el qual estava interessat en il·lustrar el seu disc. “Van venir a un concert de LIV ON a Londres, i de seguida va estar fet! Les il·lustracions de l’Ignasi encaixen a la perfecció amb les emocions i les lletres del disc.” (El qual trobareu dins de l'àlbum!)

 

Gairebé tots els paisatges que apareixen són inhòspits i reflecteixen la solitud i el dolor, però a la vegada són plens de natura que rebrota, ja sigui en unes torretes, o a l’estampat d’unes faldilles. A més a més, la majoria dels personatges que hi apareixen tenen unes faccions plenes de pau i tendresa que s’encomana. Fins i tot, a la cançó de “Plena de gratitud”, Blanch aconsegueix dibuixar una imatge plena de vida i amb un esclat de colors, on el negre i el blau són els únics protagonistes.

 

“És el color de la immensitat del cel, del blau dels ulls, és el color de l’oceà, transmet serenor i pau, i crec que acompanya molt bé les cançons del disc.” explica l’Ignasi. De fet, es veu que la primera vegada que el va escoltar, els dibuixos van sorgit just després. “Aprendre a viure amb l’absència de la gent que estimes és un tema recurrent en moltes de les meves il·lustracions, i sempre procuro donar-hi un to positiu i viure-ho des del record més íntim. Sovint dibuixo els meus pares i els amics que ja no hi són i, d’aquesta manera, els sento més a prop.”

 

El llibre, però, també tracta de la meravella del cicle de la vida, d’afrontar el que hagi de vindre junt als que estimem i de ser agraït pel que hem viscut i l’amor que hem rebut, perquè tal i com explica la cançó “No saps ben bé què dir”: 

 

“No hi ha paraules per al dolor,

passar la pena vol un pont

que sols la pèrdua d’un amor pot construir.

No saps ben bé què dir.

 

Però crec que està bé així,

l’amor és el camí

quan no saps ben bé què dir.”

 

 

Realment la traducció al català de les lletres m’ha semblat molt encertada i preciosa, encara que si també voleu llegir les lletres originals en anglès, les trobareu al final de tot. 

 

 I per fer-ho tot plegat encara més especial, els drets d’autor de la venda d’aquest llibre, més part dels beneficis de l’editorial, se cediran a la investigació contra el càncer a través de The Olivia Newton-John Cancer Wellness & Research Centre. I és que l’Olivia ha lluitat contra el càncer de pit i ha dedicat els darrers anys a donar suport en la investigació i superació de la malaltia.

 

 

Així que prepareu els mocadors, i mireu de tenir algú al costat a qui abraçar, perquè quan llegiu i escolteu aquest fantàstic àlbum musical il·lustrat tindreu moltes ganes de plorar. Jo no m’ho esperava i me’n vaig fer un tip.

 

Però, igual que la noia de la portada, acabareu amb un somriure d’esperança als llavis. I recordeu, tal i com diu la cançó que posa títol a aquest llibre/disc...

 

“Amunt!

Rere Aquesta fosca hi ha llum.

Plora tan com vulguis, però, llavors,

amunt!

Només queda l’amor, la resta és fum.

Amunt!”

 

Mx


D'esquerra a dreta: Ignasi Blanch, Amy Sky, Olivia Newton-John i Beth Nielsen Chapman
D'esquerra a dreta: Ignasi Blanch, Amy Sky, Olivia Newton-John i Beth Nielsen Chapman

Write a comment

Comments: 0