El nen que va xatejar amb Jack Sparrow

Títol: El nen que va xatejar amb Jack Sparrow

 

Autor: Francesc Puigpelat

 

Il·lustrador: Oriol Malet

 

Editorial: Bromera

 

Any d’edició: 2014

 

Sinopsis: Si algun dia xategeu amb Jack Sparrow, vigileu de dir-li sempre capità! Aquesta és una de les primeres coses que aprèn Martí Blesa quan guanya un concurs per mantenir un xat amb l’actor Johnny Depp, protagonista de les seves pel·lícules preferides, les de Pirates del Carib. Sí, sembla impossible que un nen de dotze anys pugui conversar amb Jack Sparrow, però en Martí ho va aconseguir i després d’això tot va canviar...

 

Guanyador Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre

 

Ressenya

Qui diu que als supermercats no hi ha també aliment per l’ànima? Fa uns dies, mentre estava comprant em vaig trobar cara a cara amb el llibre “El nen que va xatejar amb Jack Sparrow” de Francesc Puigpelat. En altres circumstàncies potser hauria passat de llarg, però ja feia temps que el tenia vist com un dels guanyadors del 12è Premi de Literatura Infantil Atrapallibres (categoria 11-12 anys). A més a més, fins al moment he gaudit de tots els llibres que he llegit de Francesc Puigpelat (L’artilleria de Mr. Smith em va meravellar).

 

Francesc Puigpelat
Francesc Puigpelat

Un cop a casa, el vaig devorar en pocs dies. No us faré cap spoiler, però a aquells que penseu que aquest llibre és per a "nens petits" només diré... que us endureu una gustosa sorpresa! ^.^

 

La història del Marti us farà somriure i reflexionar sobre el bullying, el pessimisme, la família, els diners, els somnis, l’enginy, la ironia, la felicitat, la il·lusió i la cultura!

 

p. 101 “Mai no facis cas als que et diguin que la poesia, i l’art en general, és inútil. Menteixen!”

 

M’ha semblat hilarant que a través del personatge de Jack Sparrow, Puigpelat pugi parlar de tants temes diferents i fins i tot presentar-nos poetes com Francisco de Quevedo a Cyrano de Bergerac:

 

p.56 “Què té a veure Jack Sparrow amb Cyrano?

Moltíssim, [...] Jack Sparrow aconsegueix sortir victoriós de molts moments difícils a Pirates del Carib. És un guanyador. Però Sparrow no és el més fort, ni el més guapo, ni el millor espadatxí, ni el que té els millors vaixells ni els canons més potents. Per què venç, llavors? Perquè és el més intel·ligent. És el pirata enginyós. És el que parla millor, el que atrapa els altres en la xarxa de les seves paraules burlesques i divertides.”

 

El capità Jack Sparrow de les pel·lícules "Pirates del Carib", interpretat per Johnny Depp
El capità Jack Sparrow de les pel·lícules "Pirates del Carib", interpretat per Johnny Depp

Ho he de reconèixer: aquest llibre m’ha fet canviar el parer que tenia sobre Jack Sparrow, encara que això és el de menys. El personatge és l’excusa perfecta per tractar temes tan delicats com els divorcis, l’abandonament o l’assetjament i transmet missatges molt positius com ara:

  

p. 136 “La vida és plena de meravelles si un té els ulls oberts per contemplar-les.”

 

Qui ho anava a dir! Si el famós capità de Pirates del Carib realment “representa l’optimisme, la fantasia i la llibertat” potser llavors sí que “tots portem dins nostre Jack Sparrow”. Només cal seguir a la nostra brúixola interior i no perdre mai de vista l’horitzó ;-)

 

Mx


Write a comment

Comments: 0