La Mixa i Mundodisco - Una guia

Twitter @TerryandRob
Twitter @TerryandRob

El passat 25 d’agost, Rob Wilkins, l’ajudant personal de Terry Pratchett, va destruir el seu disc dur amb totes les novel·les que no havia pogut acabar d’escriure fent que una piconadora li passés per sobre.

 

Els seus fans ja ens ho esperàvem, perquè sempre havia sigut l’última voluntat de Pratchett. Per això m’he decidit a escriure aquest article com a tribut a la seva obra publicada.

 

Si voleu descobrir la seva saga més famosa i saber més sobre la connexió que fa anys que hi tinc, aquí teniu una guia molt petita sobre el grandiós i fantàstic món de... Mundodisco! 

 

- Què és Mundodisco?

 

- Qui habita Mundodisco?

 

- Les subsèries principals

 

- Com vas començar a llegir Mundodisco?

 

- En quin ordre s'ha de llegir?

 

- I després?

 

- Altres adaptacions

 

- Per què l'hauria de llegir?

 

QUÈ ÉS MUNDODISCO?

 

Mundodisco és una saga de fantasia i humor traduïda a gairebé mig centenar d’idiomes (però malauradament no al català) i que ha venut 85 milions d’exemplars arreu del món. Els 41 llibres que la componen estan distribuïts en varies subsèries de diferents temàtiques (des de la policíaca a la més màgica) i per això és perfecta per a qualsevol lector. Les subsèries principals són la de les Bruixes, els Mags, la Mort i la Guàrdia.

 

Pratchett va començar a escriure la sèrie de Mundodisco per "divertir-se amb alguns clixés" de la literatura fantàstica, però els seus llibres van acabar analitzant i criticant-ho gairebé tot sobre la nostra societat: la religió, la noblesa, la política, els bancs, la cultura, la història, l'esport, i la humanitat en general.

 

El Mundodisco, com el seu nom indica, és un planeta pla i rodó que descansa sobre les espatlles de quatre enormes elefants, els quals es troben sobre la closca gegant de Gran A'Tuin, la tortuga espaial que nada a través de l'univers. Abans que us feu qualsevol comentari, deixeu-me que us digui que Mundodisco està basat en el mite hindú que explica com està format el nostre món.

 

El Mundodisco (Discworld)
El Mundodisco (Discworld)

qui habita MUNDODISCO?

 

A Mundodisco hi habiten des d’humans fins trolls, incloent nans, vampirs, homes llop, dracs, bruixes, mags, i un munt de personatges inoblidables introduïts a través de les diferents subsèries i novel·les independents.

 

El món segons la mitologia hindú
El món segons la mitologia hindú

Les subsèries principals

 

En primer lloc, hi ha les novel·les dels mags, protagonitzades per Rincewind -un mag inepte i covard que, malauradament per ell, sempre acaba participant en tot tipus d'aventures de vida o mort.

 

En segon lloc, la sèrie de les bruixes, protagonitzada per la millor bruixa de tot Mundodisco, Yaya Ceravieja -coneguda per la seva màgica “cabezologia”- i acompanyada per la bruixa més entremaliada, Tata Ogg, en les seves missions per salvar l’univers.

 

En tercer lloc, la sèrie de la Guàrdia, protagonitzada per l'anti-heroi Sam Vimes -Capità de la Guàrdia de la ciutat d’Ankh-Morpork- i les seves novel·les emocionants i totalment delicioses plenes de misteriosos crims per resoldre.

 

I, finalment, les novel·les de la Mort, protagonitzades per... la mort -sí, l’esquelet encaputxat que porta una falç- qui no para de lluitar per mantenir l’equilibri del cosmos i entendre el veritable significat de la vida. Sabíeu que la Mort té una néta humana?

 

Alguns personatges de la saga Mundodisco
Alguns personatges de la saga Mundodisco

 

Com vas començar a llegir Mundodisco?

 

Tot seguit us copio les respostes que vaig escriure al fòrum oficial de Terry Pratchett, del qual sóc membre des de fa tres anys.

 

Aquesta és una història divertida d’explicar, perquè el fet de conèixer a en Terry Pratchett va començar una generació abans de que la meva i per culpa d’un error... Bé, al final no va tenir res d’error...

 

Hi havia una vegada, una colla d’anys abans que la meva mare em tingués, va demanar una samarreta d’un catàleg. Un dies després, va rebre una caixa i la va obrir. Fins aquí tot bé, oi? Però va resultar que degut als camins inescrutables de la causalitat, dins de la caixa no hi havia la samarreta que volia sinó un llibre anomenat “Ritos Iguales”.

 

Va començar a llegir-lo. Al principi estava confosa, però al final li va encantar i va esperar a que arribessin les següents traduccions al castellà (i s’havia de ser molt pacient perquè en aquell temps la mitjana d’anys per llibres era de 2 o 3) i va fer-se la col·lecció...

 

Anys després... Quan jo tenia vuit anys ella em va introduir a Mundodisco i... Aquí estic!

 

P.S. La meva mare mai va preguntar per la samarreta perduda.^^

 

Quin va ser el teu primer llibre de Mundodisco?

 

“Ritos Iguales” va ser el llibre que realment em va enganxar a Terry Pratchett. Era tan jove que algunes coses em resultaven difícils d’entendre i aquest va ser el primer llibre que vaig gaudir de veritat. Amb el temps vaig aprendre a entendre allò que em resultava complex i a encantar-me! 

 

Després de “Ritos Iguales” vaig continuar amb la resta de llibres de la saga de les Bruixes i la Guàrdia (les meves preferides) però totes són genials i combinen humor, aventures i crítica social.

 

En quin ordre s'ha de llegir?

 

Trobareu respostes diferents a aquesta pregunta i totes són vàlides. Jo personalment no us recomano que comenceu pel principi ni que seguiu l’ordre cronològic de publicació. A veure Mixa, t’adones que el que el que acabes d’escriure és una mica estrany? Sí, ja ho sé, però ja us podeu anar mentalitzant de que Mundodisco no és una saga normal. Feu-me cas i llegiu els llibres per sagues.

 

No recomano que comenceu pel primer llibre perquè quan Pratchett el va escriure l'any 1983 encara no havia perfilat el seu univers fantàstic i no s’imaginava en el que s’acabaria convertint. Personalment, sempre recomano que la gent comenci per “Ritos Iguales” o “Guardias! Guardias?" (la primera aventura de la Guàrdia de la Ciutat d’Ankh-Morpork), però crec que en el fons tothom té un llibre esperant-los que els enganxarà a Mundodisco de veritat!

 

A la web podeu trobar una pila de guies de lectura i també us podeu descarregar Apps genials en anglès com aquesta: “Pratchett Reading List”

 

Guia per colors:

 

Lila: Mags – Morat: Bruixes – Rosa: Bruixes/Tiffany Dolorido – Blau: La Mort – Groc clar: Civilitzacions antigues – Verd: La Guàrdia – Taronja: Revolució Industrial – Groc: Noveles Científiques (no traduïdes) 

 

Els cercles amb la vora blanca indiquen les novel·les inicials de cada sèrie – Els cercles amb el centre negre indiquen històries curtes (no traduïdes) – Línies de punts indiquen una connexió menor

 

I després?

Quan acabeu Mundodisco (i us asseguro que us esperen molts moments de lectura fantàstics) no cal que patiu: encara us quedaran uns quants llibres més de Pratchett com ara Nación, Perillán o la trilogia de Johnny Maxwell (i si sabeu anglès d’altres que encara no s’han traduït).

 

Pel que fa a mi, no em puc resistir a agafar un llibre amb el nom de Pratchett a la portada, però, per exemple, no he llegit la saga de "La Tierra Larga" que va escriure amb Stephen Baxter, (perquè ha decebut a molts fans). D’altre banda, us recomano “Buenos presagios” que va escriure amb el seu amic Neil Gaiman fa anys. Sabíeu que s’està adaptat a una sèrie amb Michael Sheen i David Tenant de protagonistes?

 

A més a més, a dia d’avui s’estan publicant reculls de contes que Pratchett va escriure quan era més jove que us deixaran amb un somriure a la cara.

Però sobretot us queda l’opció de rellegir. Mai ha sigut tant important i divertit fer-ho! A cada lectura descobrireu noves bromes, crítiques, jocs de paraules i guinys (alguns es poden haver perdut per la traducció o fan referència a temes molt britànics).  

 

Altres adaptacions

 

Les adaptacions de Mundodisco no han fet més que començar. Ara per ara ja hi ha varies pel·lícules, àlbums de música, videojocs, novel·les gràfiques i nombroses adaptacions al teatre entre d'altres. Sabíeu que es va adaptar una obra de Mundodisco a Barcelona en català el 2015? (i no em perdonaré mai haver-m’ho perdut!)

Per què l'hauria de llegir?

 

La veritat és que hi ha una pila de motius. Tants motius com milions de fans arreu del món.  Per a mi és indispensable perquè us farà riure i us farà reflexionar, però sobretot canviarà la vostra manera de veure el món.

 

Quan comenceu a llegir, ho heu de fer amb la ment oberta. Per molt psicodèlic que us sembli el món de Pratchett tot té el seu sentit (està basat en mites reals o paròdia a les famoses novel·les de fantasia).

 

Els llibres de Pratchett són literatura? Ell mai va tenir la intenció d’escriure’n, sinó conscienciar a la gent, desfogar-se i gaudir escrivint. Hi ha gent a qui els llibres de Terry Pratchett els han acompanyat durant una malaltia, d’altres que els ha fet conèixer l’amor de la seva vida. És probable que fins i tot hagi salvat vides, perquè ha ajudat a gent a superar depressions i plantejar-se la vida d’una manera diferent. A mi em va fer perseguir el meu somni de ser escriptora.

 

Sigui com sigui, podeu estar segurs que Mundodisco arribarà a la vostra vida en el moment just en el que més necessiteu les seves paraules (encara que no ho sabeu). Potser el fet que estigueu llegint aquest article ja és una senyal...

 


Write a comment

Comments: 0