El Tigre de Yuzu

Gràcies a la col·laboració amb el projecte dels Grectubers he descobert una obra que no m’hauria imaginat mai: la vida de Ferran Adrià portada al teatre! Més concretament la increïble història d’amistat entre el xef de elBulli i el del Mibu, Hiroyoshi Ishida, el gran mestre de la cuina tradicional japonesa.

 

Per representar-la “El Tigre de Yuzu” (de la companyia Kaiseki Teatre) compta amb un total de vuit actors orientals i occidentals, i com us podeu imaginar, l’obra està en diversos idiomes apart del català (per sort gairebé tots subtitulats!). De fet, ha sigut la primera vegada que veia actors japonesos en directe representar un paper en la seva llengua. Però encara m’ha agradat més sentir els actors catalans parlar en japonès i els japonesos parlant també en català.... una barreja entre cultures perfecte!

 

Tornant a la trama, tant si sou amants de la cuina com si no, us veureu transportats de ple en la història i us sentireu a la pell dels personatges gràcies al paper de narrador d’alguns actors. Us posaran en situació alhora que fan d’observadors invisibles i expliquen el que passa per la ment dels protagonistes.

 

M’agraden les obres que amb un decorat minimalista et fan somiar, i “El Tigre de Yuzu” és una d’elles. De cop i volta les taules es converteixen en la cuina de elBulli, les cadires d’escriptori en seients d’avió, unes canyes de bambú en un bosc japonés mil·lenari, i un tatami portàtil en un temple. Que no podreu desviar els ulls de l’escenari, vaja!

 

 

El moviment és constant i les coreografies sincronitzades d’algunes escenes són gairebé dansa. Junt amb les escenes a l’avió, la representació dels cuiners treballant tant al principi com al final ha sigut de les meves parts preferides. Em quedava hipnotitzada mirant les mans dels actors volar sobre una taula buida! Perquè pràcticament l’únic aliment real que es veu durant l’obra és un yuzu (un cítric sobre el qual gira gran part de la trama) però això no importa en absolut perquè la imaginació fa tota la resta.

 

“El Tigre de Yuzu” també us farà riure amb els seus tocs d’humor i crítica als prejudicis culturals. Però per sobre de tot us transmetrà la màgia que hi ha en servir als demés i l’amor que senten aquests dos grans xefs protagonistes per la cuina. Conèixer-se els va ajudar a trobar el canvi de perspectiva que necessitaven i a seguir superant-se, perquè, parafrasejant el famós petit xef rosegador de Disney: “No deixis que ningú defineixi els teus límits, el teu únic límit és la teva ànima”. 

 

Per la meva part, només us diré que quan les llums de l’escenari es van apagar i el públic va arrencar en una gran ovació no em podia creure que l’obra s’hagués acabat! És estrambòtica, especial i us deixarà amb ganes de més!

 

Avui 5 de juliol és la vostra última oportunitat per descobrir “El Tigre de Yuzu” aquí a Barcelona al Mercat de les Flors, o sigui que... no la deixeu escapar!

 

Mx


Grectubers: El Tigre de Yuzu

Trailer de EL TIGRE DE YUZUWrite a comment

Comments: 0