Ruta + Taller Joan Brossa a la Setmana del Llibre en Catala 2016Encara que La Setmana del Llibre en Català 2016 ha acabat (snif, snif) avui us porto la crònica del matí dirigit als joves lectors, bloguers i booktubers que organitzà el Què Llegeixes i la Fundació Joan Brossa el dia 10 de setembre. De fet, la proposta va tenir tant d’èxit que les places per la ruta literària i el taller d’escriptura creativa es van exhaurir aquell mateix dia!

 

Tot va començar quan (després de que el Google Maps ens fes perdre una mica el rumb)els joves lectors vam arribar davant de l’Espai Escènic Joan Brossa al carrer d’Allada Vermell. Allà ens esperava Judith Barnés, la nostra guia i dinamitzadora, llesta per començar la ruta amb una petita introducció a Joan Brossa (1919-1998), la seva personalitat i la seva vida. Personalment, el que més em va sorprendre descobrir sobre ell fou com sense haver anat a la universitat ni haver estudiat en català Brossa es va convertir en un poeta tan compromès amb el seu país i amb un gran sentit de l’humor, sempre disposat a ironitzar sobre el règim franquista i tots els que el defensaven.

  

Després d’escoltar atentament el discurs inicial de Barnés, no us negaré que més d’un jove lector ens vam quedar un pèl perplexos davant del primer repte del dia: llegir i interpretar fent mímica un parell de poemes de Brossa! Tot i la sorpresa inicial val a dir que ens vam sortir prou bé! ;-)

 

Arlequí

 

Sobre el barret es pinta un cap

Sobre els ulls es pinta unes ulleres

Sobre el vestit es pinta un cos

Sobre els guants es pinta unes mans

I sobre les sabates es pinta uns peus.

 

 

Joan Brossa, Passat Festes, 1993-1995

Pierrot

 

Sobre el cap es pinta un barret

Sobre les ulleres es pinta uns ulls

Sobre el cos es pinta un vestit

Sobre les mans es pinta uns guants

I sobre els peus es pinta unes sabates.

 

 

Joan Brossa, Passat Festes, 1993-1995


 

Ara sí, un cop en marxa vam visitar un parell d’establiments que van deixar petja a Brossa: “El Rei de la Màgia” i la botiga “El Ingenio”. D’aquesta manera, cada vegada ens vam anar endinsant més en el món del poeta. 

 

 

Com no podia ser d’altra manera, vam acabar la ruta davant d’una de les escultures més vistes de Brossa... Les lletres de Barcino a l’avinguda de la Catedral! Però encara ens faltava la cirereta del pastís: a l’escenari 3 de la Setmana, la nostra guia ens tenia preparat petit taller d’escriptura creativa a Twitter a l’estil de Brossa. 

 

Un cop dividits en grups, Barnés ens va anar proposant tota mena de reptes creatius que hauríem de solucionar en tan sols 140 caràcters (podeu llegir els resultats a #TwitteraBrossa)! Estic convençuda que de tant pensar gairebé es podien sentir els engranatges dels nostres cervells funcionant a tota màquina!

 

 

Com deia Brossa “Les sabates són més que un pedestal”, així que com a homenatge final, vam batejar el nostre dominó poètic: “Sabates encadenades” 

 

Visca Brossa i visca els #joveslectors!

 Write a comment

Comments: 0