Llibre vs. Pel·lícula: "Orgullo + Prejuicio + Zombis"

 

 

 

 

VS.


 

Introducció:

 

Tal i com varem anunciar al passat número de Tardor 2015, aquest passat mes d'abril s'estrenà “Orgullo + Prejuicio + Zombis”, l’adaptació cinematogràfica del llibre amb el mateix nom escrit per l’autor best-selling Seth Grahame-Smith.

 

No és la primera vegada que les obres de Grahame-Smith són portades a la gran pantalla: el 2012  va ser en  “Lincoln: Cazador de Vampiros” un èxit de taquilla que recaptà $116 milions. Amb “Orgullo y Prejuicio y Zombis”, però ni tan sols es va poder cobrir els $28 milions en pressupost i la crítica fou molt variada, des de fans del gore decebuts amb una idea que es quedava a mitges fins a especialistes en literatura sobre Jane Austen que gairebé li van donar un excel·lent.

 

Opinió:

 

En el meu cas, des de que vaig llegir el llibre i em vaig assabentar que la pel·lícula estava en camí que en tenia moltes ganes de veure’n el resultat i trobo que l’espera ha valgut d’allò més la pena. “Orgullo y Prejuicio y Zombis” és tot el que esperava i més!

  

En primer lloc, trobo que la pel·lícula ha gastat amb seny el seu pressupost: des de l’ambientació al segle XIX fins al maquillatge dels morts vivents m’ha semblat d’allò més realista i ben aconseguit, i he fruït amb la interpretació dels actors (Lily James, Sam Riley i Matt Smith entre d’altres). 

 

 

L’adaptació:

 

Respecte a l’adaptació del llibre, la pel·lícula és força fidel. Els canvis en la trama li confereixen el toc apoteòsic que la gran pantalla necessitava i no em van molestar en absolut. A més a més, els guionistes decidiren saltar-se algunes parts tràgiques del llibre que no em van deixar amb gaire bon sabor de boca (punt positiu!). Per últim, tot i que he trobat a faltar l’aparició d’alguns ninjes, les escenes d’acció són tal i com les descriu Grahame-Smith... Això sí, la baralla entre Elisabeth i Darcy és inclús més emocionant del que m’imaginava!

 

El final:

 

Tot i que el llibre tan sols és un punt i apart doncs força coses queden en l’aire (com l’amenaça zombi) crec que em decanto per la versió escrita envers el final inesperat de la pel·lícula. Tot i així, això deixa la porta oberta de bat a bat a una segona part de la història, i segons el director Burr Steers, res li agradaria més si es donés la oportunitat. En una entrevista fa tres mesos explicava que és ara quan el més interessant podia desenvolupar-se:

 

“Tinc una idea general per una seqüela, però no sé si tindrà lloc, primer hem de veure com li va a la primera. El que passa amb això és que ara tens uns personatges que pots agafar, emportar-te’ls i fer qualsevol cosa amb ells, cosa que és genial... [...] També, l’altra cosa que és realment divertida és que pots introduir –i en això t’has de posar límits- qualsevol personatge que formi part del domini públic, qualsevol personatge de les germanes Bronte o Hearthcliff de “Cims borrascosos”... És com amb Marvel, pots tenir-ho tot... Pots tenir a Jules Verne! Pots tenir a gent viatjant en globus!”

 

 

Llibre vs. Pel·lícula:

 

Ha estat força renyit i m’ha costat decidir-me, perquè trobo que ambdues versions tenen aspectes originals i divertits, però crec que pel meu gust l’adaptació cinematogràfica de “Ogullo + Prejuicio + Zombis” guanya aquest Llibre vs. Pel·lícula. No vaig poder parar de riure mentre la veia i tinc moltes ganes de repetir-ho per formar-me una segona opinió.

 

En general, entenc per què alguns fans del gore es van sentir decebuts: tot i que la pel·lícula conté força violència i acció no arriba a ser extremadament desagradable ni explícita com alguns esperaven. Per descomptat, no és una gran pel·lícula, però té tots els ingredients per sortir del cinema satisfet d’haver pagat l’entrada.

 

Recomanació:

  

¿Que la idea de barrejar Jane Austen i zombis és difícil d’assimilar? Cert. ¿Que si els hi dius als teus amics que t’ha encantat la pel·lícula potser es pensaran que estàs una mica boig? A mi m’ha passat. Personalment, però, us recomano que correu el risc i li doneu una oportunitat: potser l’odiareu o potser us encantarà, però de segur que passareu una estona entretinguda que no oblidareu.

 


Write a comment

Comments: 0