"La literatura i el menjar: un recorregut literari amb un tast de clàssics" a càrrec de Laura Borràs

 

Si ja ens havia robat el cor, ara Laura Borràs també es va fer amb el nostre estomac tot combinant dues de les seves passions, la literatura i el menjar, en una xerrada d’allò més especial a la Biblioteca Ramon Fernàndez de Castelldefels el passat 10 de maig.

 

Si penseu que aquesta combinació no pot funcionar de cap de les maneres més enllà dels llibres de receptes, és que encara no heu conegut a la Directora de la Institució de les Lletres Catalanes, qui  sempre aconsegueix fer de la lectura un acompanyament ideal per gairebé qualsevol cosa.

  

En aquest cas, vam analitzat més de 20 texts que d’una manera o altre fan menció a l’acte de menjar, des de contes infantils com Caputxeta Vermella o Hansel i Gretel fins a texts mil·lenaris com l’Odissea o la Bíblia passant per autors com Amat Piniella, Miquel Martí i Pol, Eduardo Galeano i Quim Monzó. Una barreja d’allò més explosiva que ens va despertat tots els sentits: els vistosos poemes de Vicent Andrés Estellés ens van regalar la vista, la aromàtica magdalena de Proust va fer desencadenar records al nostre olfacte, els increïbles banquets de Philleas Fogg  a “La Volta al món en 80 dies” van deixar astorades les nostres papil·les gustatives, i l’amè discurs de Borràs ens va regalar l’oïda.

 

En general, vam descobrir que el menjar pot tenir aspectes sensuals, cruels, vistosos, pot definir la nostra personalitat, i que la literatura i la poesia el poden transportar a una nova dimensió i fer-nos-el veure amb altres ulls.

 

L’hora de la xerrada va passar volant amb més rapidesa de la que desapareix un caramel a la porta d’un col·legi i finalment Borràs va expressar el seu desig d’haver-nos deixat amb més ganes de menjar i llegir. El que sí està clar és que, un cop més, tots vam acabar llepant-nos-en els dits.

 

Mx

 

____algunes obres, poemes i passatges____ __________mencionats a la xerrada_________


____________Galeria___________