Vaca sagrada

Títol: Vaca Sagrada

Títol original: Holy Cow

Autor: David Duchovny

Editorial: Empúries Narrativa (Grup62)

Any d’edició: 2016

 

 Sinopsis:

Elsie Bovary és una vaca que viu tranquil·lament en una granja al nord de Nova York. Un dia s’acosta a la casa del granger i es queda embadalida mirant la tele. És així com descobreix quin futur els espera a ella i a tots els animals de la granja: l’escorxador. Així doncs, juntament amb un porc (que es vol convertir al judaisme) i amb un gall dindi molt manetes, decideix fugir de la granja i buscar el seu lloc al món, un món on seguir vivint: l’Elsie creu que l’Índia pot ser un bon destí per a ella. Allí les vaques són sagrades. En Shalom, el porc, vol arribar a Israel, on la carn de porc està prohibida, i el gall dindi Tom vol arribar fins a Turquia: el novembre és un mal mes per als galls dindi, als Estats Units (Acció de gràcies). Però els seus destins seran tal com ells els han imaginat? Les aventures d’aquests tres animals entranyables ens faran qüestionar moltes coses sobre com som els humans, com tractem els animals i com funcionen les nostres societats. Al cap i a la fi , tots som animals!

 

Ressenya

David Duchovny amb el seu llibre
David Duchovny amb el seu llibre

Bravo, bravo i bravo un cop més! Això és l’únic que puc dir després d’haver llegit el debut de David Duchovny com a escriptor. Sí, ho heu llegit bé, em refereixo a l’actor, guionista, productor, director i cantautor americà que en el seu dia protagonitzà la famosa sèrie “Expedient X”.

 

I em penso que el gran bagatge de Duchovny és el que li ha permès escriure una paròdia i crítica a la societat tan increïblement punyent i divertida  a “Vaca sagrada”.

 

Incís _____________________________

 

En català no tenim aquesta expressió, però sabíeu que literalment en anglès ‘Holy Cow!’ s’utilitza des de fa més de cent anys a Amèrica com a exclamació de sorpresa?  El noste equivalent en català seria més o menys: "Ostres!"

 

Fi de l’incís_________________________

 

Us ben asseguro que no he pogut aguantar-me el riure en tot el llibre i no he parat de prendre notes tota l’estona. Aquest llibre realment m’ha fet batre rècords personals: he apuntat desenes senceres de cites! És a dir, gairebé totes les pàgines tenen alguna frase enginyosa que m’ha fet venir ganes de posar-me a aplaudir. Com diu una ressenya de Kirkus Reviews:

 

<<Una faula captivadora sobre la dignitat i la tolerància, plena d’animals, jocs de paraules, dobles significats i humor perspicaç... Una aventura que trenca motlles.>>

  

 

Personalment qualificaria “Vaca sagrada” de barreja genial entre “Mu!” de l’escriptor alemany David Safier (també publicada per Empúries Narrativa) i “Juicio a los humanos” de José Antoni Jáuregui, encara que en aquest cas Duchovny va un pas més enllà i crítica moltíssims altres temes com ara: la religió, les noves tecnologies, el món de la fama, Hollywood, la escriptura, la propaganda... Però a cas us penseu que nosaltres en sortim gaire més ben parats? La humanitat en general queda retratada pel que s’ha convertit: criatures que s’han de tornar a guanyar el dret de considerar-se animals.

  

La Mixa llegint “Vaca Sagrada”
La Mixa llegint “Vaca Sagrada”

De fet, mentre llegia gairebé podia sentir les cleques metafòriques (a cadascuna més brillantment assestada) que Duchovny descarrega sobre una pila de persones, inclòs el propi lector, i les seves consciències. Tota l’estona no podia parar de pensar: “De veritat acaba de dir això? No pot ser. Ai renoi, doncs sembla que sí ho ha fet! Quina raó que té... Ho pot dir més alt però no més clar! 'Holy cow!', ostres que foooort! M’encantaaaa!!!”

 

 En fi, per si encara teniu algun dubte, sí, us recomano encaridament que no dubteu i correu a fer-vos amb aquesta genial Òpera Prima.

 

Mx

 

P.D. Quines ganes de conèixer Duchovny el proper dia 14!!! Vindrà a firmar el seu llibre a Barcelona i uns quants bloggers  hi serem! ^.^

 

Moltíssimes gràcies al Grup Editorial 62 per enviar-me un exemplar del llibre!


Write a comment

Comments: 0