La Llibreria Finestres celebra el seu primer any amb nous projectes

Roda de premsa a la Llibreria Finestres
Roda de premsa a la Llibreria Finestres

 

El mes que ve serà l'aniversari de la Llibreria Finestres. Encara no fa un any de la seva inauguració, i... ja ens ha sorprès amb nous projectes! Ahir, 22 de març, va anunciar en una roda de premsa els guanyadors de la segona edició dels premis de narrativa en català i castellà a obra ja publicada, i el Primer Premi Finestres de Còmic en Català.

 

El veterà il·lustrador Francesc Capdevila (conegut com a Max), s’endugué els 25.000€ de premi amb “Què?”, una obra carregada d’humor intel·ligent i una narrativa que explora conflictes contemporanis. «Si no fos pel premi, probablement no hauria aquest projecte, el mercat està complicat» explicà l’il·lustrador. «Aquest premi ha estat una salvació».

 

La menció d’honor (dotada de 10.000€) fou per Marina Sáenz amb “Aiguagim”, que el jurat destacà pel seu caràcter innovador. És la primera vegada que l’autora es llença a la piscina del món del còmic, i no s’hauria imaginat que s'enduria aquest reconeixement. Ambdues obres seran publicades per Editorial Finestres al llarg de 2023.

 


Montserrat Terrones, editora de l’Editorial Finestres, destacà la gran qualitat dels 55 còmics presentats d’arreu dels Països Catalans, i explicà que estan valorant publicar algunes de les obres finalistes.

 

El Premi de Narrativa en castellà (25.000€) fou otorgat a Laura Fernández amb “La señora Potter no es exactamente Sant Claus” (publicada per Literatura Random House) i la de Narrativa en català (també de 25.000€) fou per “La verda és porta” de Joan Todó (Godall Edicions). «És una beca que diu que algú creu en mi» afirmà, emocionada, Laura Fernández. «Els diners són temps per poder seguir creant».

 

Durant la roda de premsa vaig aprofitar per preguntar a tots els guardonats quins eren els lectors ideals de les seves obres, i això és el que em van contestar:

  

Al micròfon, Laura Fernàndez. A l'esquerra del tot, Joan Tudó
Al micròfon, Laura Fernàndez. A l'esquerra del tot, Joan Tudó

- Joan Tudó assegurà que tothom pot connectar amb un trosset de “La verda és porta”, una barreja de ciència ficció i assaig al voltant de la vida l’escriptor Quim Soler. Tamé pot resultar inspiradora pels autors que tot just comencen a escriure.

 

- Segons Laura Fernàndez, “La señora Potter no es exactamente Sant Claus” és ideal per aquells lectors que es tornen a enganxar a la lectura: lectors que gaudeixen encarant-se a textos complexos, però que alhora busquen llegir per plaer.

 

- Marina Sáenz afirmà que no cal ser un expert en el món del còmic per capbussar-se a “Aiguagim”, tot el contrari. Els seus lectors ideals són homes i dones de generacions diverses, igual que els protagonistes de l’obra.

 

- I en el cas de Max, l’artista explicà que no pensa en un públic concret quan dibuixa, però sempre s’imposa una norma: encara que segueixi un camí experimental sobre el llenguatge del còmic, tothom l’ha de poder llegir.

 

Per últim, un cop finalitzada la roda de premsa, vam tenir el plaer de poder visitar en exclusiva la nova llibreria Finestres 250 (dedicada a totes les disciplines artístiques) que obrirà les seves portes el 28 de març. Està just davant de la original, a l'altra banda del carrer, i un pas de vianants seria ideal per poder comunicar-les més ràpidament (que algú en prengui nota a l'Ajuntament de Barcelona! ;-D). És més petita que la seva companya, però manté el disseny acollidor alhora que juga amb una estètica més trencadora (com ara els impactants vitralls reciclats que pengen del sostre). L'objectiu d'aquesta nova Finestres és apostar per llibres visuals per a tots els públics, i convertir-se en un espai on venir a llegir i a assistir a tota mena d'activitats. De fet, pel vespre va acollir la cerimònia d'entrega dels premis i un petit concert de celebració!

 

 

Tal i com puntualitzà l’empresari Sergi Ferrer-Salat, impulsor i mecenes del projecte, la llavor de la llibreria Finestres està desenvolupant tot un ecosistema que busca impulsar la cultura i el talent jove. Tant de bo aquesta mena d'oasis segueixin florint arreu del territori... Ja només falta que vingueu a omplir-los de vida! ;-)

 

Mx

Write a comment

Comments: 0