Premi Llibreter 2021 - Crònica #ParauladeMixa

 

Aquesta setmana s’han anunciat els guanyadors del Premi Llibreter 2021, i una servidora va poder assistir a la roda de premsa. L’acte (que també van seguir en streaming diversos periodistes) va anar a càrrec de la presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, M. Carme Ferrer, el director de l’àrea del llibre de l’ICEC, Joaquim Bejarano i els membres de la comissió del Premi Llibreter, Irene Tortós-Sala, Enric Aymerich i Joan Fàbregues.

 

«La festa dels llibreters». Així és com va descriure el premi M. Carme Ferrer, un guardó que acumula 22 anys d’història de foment lector, prestigi literari i de posada en valor de l’ofici de llibreter. Com cada edició, les obres finalistes de cada categoria foren seleccionades per diferents comitès d’avaluació, i l’elecció dels guanyadors va recaure en les llibreries agremiades. I sabeu què? Enguany s’ha batut rècord de votació entre els llibreters! Podeu veure el palmarès aquí:

 




 

A més a més, també vam descobrir els guanyadors del X Memorial Pere Rodeja, un premi en honor a Pere Rodeja i Ponsatí (considerat un mestre en l’ofici de la llibreria). El Premi distingeix la trajectòria d’altres llibreters i destaca cada any la tasca d’una persona o entitat que hagi donat suport a les llibreries i la seva difusió.

 

El guanyadors foren Gemma Garcia de les llibreries Vitel·la -perquè «entén la llibreria com a centre cultural, amb gran capacitat d’adaptació i connexió»- i Toni Puntí (periodista cultural) -«perquè sempre hi és, perquè deu haver visitat totes les llibreries de Catalunya»-. Puntí va desmentir això últim, tot i que va reconèixer que ja li agradaria poder-ho fer algun dia! ^.^

 

Personalment, de l’edició 2021 del Premi Llibreter en destaco vàries coses:

 

En primer lloc que hagi servit d’homenatge a totes les llibreries que han tirat endavant malgrat la pandèmia (en especial les que són el cor de petites poblacions). El propi Joaquim Bejarano afirmava que «veure el sector tan implicat ha sigut emocionant!».

 

D’altra banda, que la literatura juvenil i infantil està passant per un bon moment i la gran feina dels traductors està fent possible que gaudim d’històries precioses en català. L’editorial Joventut, per exemple, porta quatre generacions apostant per obres que els apassionen (fins i tot quan ningú més hi creia).

 

I per últim, subratllo que en aquesta edició hi hagi hagut autors nominats molt joves com Adrià Aguacil de 20 anys (“La botiga de vides”) i Ivan Vera de 22 (“Àunia”). Això ens demostra que hi ha noves veus que estan prenent el relleu (i que tenim un planter prometedor!). Si tu també ets jove i escrius, l’Ivan Vera et recomana que no et guardis les teves històries per a tu pensant que no agradaran, sinó que tinguis el coratge de compartir-les (igual que va fer ell).

 

Acabo aquest petit resum parafrasejant a Toni Puntí, qui en el seu moment ja havia assegurat que les llibreries haurien d’estar senyalades amb llums fluorescents com les farmàcies per demostrar que són essencials. «La literatura cura» afirmà, i Premis com el Llibreter ens ajuden a demostrar-ho.

 

Mx

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Mixa (@mixa_ql)



Write a comment

Comments: 0