Luciérnagas [CAT]

Títol: Luciérnagas. Una antologia sobre la noche

 

Autors: V.V.A.A.

 

Il·lustració: Anna Magallón, Laura Moreno

 

Editorial: Cometa Editorial

 

Any d'edició: 2020

 

Sinopsis: ¿Qué tiene la noche que siempre nos despierta tantas emociones?

 

Para algunos, la noche es tristeza, melancolía e incertidumbre, pero para otros, es sinónimo de libertad, aventura y desenfreno. Este misticismo que desprende la noche es el nexo de unión de todas las historias que se reúnen en Luciérnagas, una antología que recoge una colección de relatos y poemas escritos por jóvenes autores noveles.

ressenya

El micromecenatge és màgic perquè permet fer realitat projectes inabastables gràcies al treball en equip... I avui us vinc a parlar d’un dels petits miracles que ha fet possible últimament:  “Luciérnagas. Una antologia sobre la noche”. L’obra neix d’un TFM (Treball de Final de Màster), i alhora fa realitat un somni: crear una editorial independent. Cometa Editorial, fundada per Pol S. Roca, busca descobrir “veus inspiradores, autèntiques i poc conegudes del món literari”. El seu objectiu principal és trencar esquemes, i abordar temes que no tenen gaire presència en el mercat actual de la literatura juvenil.

 

 

Així doncs, “Luciérnagas” és el primer pas d’aquest projecte inspirador, i comença donant-nos la oportunitat de descobrir 12 joves escriptors: Etna Miró (Barcelona, 2001), Sheila Navalón (Castelló, 1997), Gabriel Garcher (Gran Canaria, 1994), Verónica Adell (Caracas, 1996), Carla Jiménez Pérez (Barcelona, 1997), Javier Navarro-Soto (Múrcia, 2001), Raquel Tirado Fernández (Castelló, 1999), Laura Coubert (Barcelona, 1995), Lucía León (Palma, 1996), Daniel Mallo (Barcelona, 1998), Víctor Gadí (Madrid, 1998), Gadreel Mills (Barcelona, 1995).

 

El primer que destaco d’aquesta antologia és la seva acurada edició. M’encanta sobretot la portada –obra de Annama (Anna Magallón)-  doncs transmet calma, immensitat, aixopluc.  I trobo que les caricatures dels autors -obra de Lauramorcap (Laura Moreno)- són senzilles però ideals.

 

Font: @LauraMorcap

 

Mai em canso de repetir-ho: els relats són un repte fascinant, perquè t’obliguen a condensar un món en escasses pàgines. Tal i com deia Txèkhov: “l’art d’escriure consisteix a dir molt en poques paraules”. I a “Luciérnagas” hi trobareu una mica de tot: històries d’amor, d’enyorança, d’il·luminació, d’angoixa, d’anhel... Els nivells d’expertesa són variats, però, al capdavall, la nit no discrimina. Per als autors d’aquest recull, la “nemesi del dia” té molts significats: per a alguns és el lloc on convergeixen les inseguretats personals i la injustícia social. Per a d’altres, la nit és testimoni d’històries d’amor i desamor, una tempesta de records, o una amiga còmplice.

 

Font: @cometa_ed
Font: @cometa_ed

Fantasia, surrealisme, suspens, no-ficció, poesia... tot convergeix en aquesta obra que per mi resumeix el poema de Lucía León “Pecado”:

 

A pesar de todo

no hay arrepentimientos.

Me confieso

pero no por miedo

sino por el más intenso orgullo.

No existe pena en querer la vida

sí existe vergüenza

en no saber aprovechar

aquello que nos da la noche.

 

I la nit ens ha donat aquesta peculiar antologia d’edició limitada. Jo estic orgullosa d’haver aportat el meu petit granet de sorra per fer-la realitat, i m’he quedat amb ganes de més. Així que desitjo que l’albada de Cometa Editorial arribi aviat!

 

Mx


Write a comment

Comments: 0