Llibre vs. Peli: La societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey

 

 

 

 

VS.


Introducció

Durant la marató de lectura internacional Reading Rush 2020 vaig animar-me a llegir la famosa novel·la de Mary Ann Shaffer i Annie Barrows “La societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey” . La vaig devorar en un dia (em va encantar!), i em moria de ganes de reviure la història veient l’adaptació a la gran pantalla.

 

No és fàcil transformar una novel·la epistolar en una pel·lícula, però és ben possible (vegeu “Llibre vs. Pel·lícula: 84 Charing Cross Road”). Si l’adaptació és fidel i enginyosa, pot arribar a complementar el llibre meravellosament... Sí, ho heu endevinat, s’apropa un gran PERÒ.

 


Opinió

Per no tenir, la pel·lícula ni tan sols va arribar aquí amb el títol correcte, sinó que va ser traduït per: “La societat literària i el pastís de pela de patata”. Sé que el nom original és una mica confús, però una cosa és una societat que gira al voltant de la literatura i els pastissos de pela de patata (com podria ser de jardineria i calçotades) i una altra és una societat literària + un pastís que passava per allà. Però en fi, no us capfiqueu en aquest error, perquè creieu-me quan us dic que és el menor dels seus problemes.

 

“La societat literària i el pastís de pela de patata” és una pel·lícula lenta i de plorera fàcil. Vaig acabar passant ràpid la meitat de la cinta, i us puc assegurar que si l’hagués vist primer, no se m’hauria passat pel cap llegir el llibre.

 

El famós pastís
El famós pastís

L’adaptació

Indignant. Zero patatero. Caca de la vaca. Ja us aneu fent una idea, oi? Tot està malament: des de la història de la formació de la societat literària fins al final del llibre. Tan sols té en comú amb la trama original alguns punts estrictament necessaris perquè es pugui reconèixer vagament el llibre. És com quan et prens un refresc de nom (m’ho invento) “Cola-loca-cola”: et resulta familiar, però hi ha massa coses que no encaixen. No és més que un fantasma del que hauria de ser. 

 

La Juliet, enlloc de ser una esperada amiga a Guernsey, es converteix en una periodista tafanera que ningú ha invitat a venir. De fet, passa de ser una noia irònica i independent, a convertir-se en una veritable pàmfila. Les cartes desapareixen pràcticament per complet (tres o quatre de rigor al principi i para de comptar). Es suprimeixen personatges i es redistribueixen les seves històries entre els que queden (que no tenen res a veure amb els originals). I enlloc de regnar complicitat i companyonia, hi ha hostilitat i amargor.

 

Perquè si a l’obra de Mary Ann Shaffer li treus pràcticament totes les cartes, la ironia, les anècdotes més divertides, i canvies la trama... et quedes amb un drama avorrit amb un toc de sonso romanticisme.

 

Juliet i Dawsey
Juliet i Dawsey

el final

Recordo que el final de “La societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey” em va semblar hilarant i diferent. Gens embafador, però alhora increïblement romàntic. Incloïa un malentès, un diari d’investigació detectivesca i un esquinç de turmell. El de la pel·lícula? Típic i previsible.

 

Llibre vs peli

Feia temps que no ho tenia tan fàcil a l’hora d’escollir un guanyador. Llegiu el llibre i oblideu-vos que existeix un pel·lícula. Paraula de Mixa que ho agraireu!

 

Mx


Write a comment

Comments: 3
 • #1

  Marieta (Monday, 17 August 2020 14:05)

  Bones!

  Fa temps, recordo que anunciaven la pel•lícula al cinema. De fet, volia anar a veure-la perquè em va cridar molt l'atenció tant el cartell com el títol. I fins fa poc no vaig descobrir que està basada en una novel•la! Wow, tinc molta feina a fer, haha. A veure quan em poso a veure la pel•lícula i a llegir el llibre!

  Una abraçada, bones lectures i fins la pròxima!

  Marieta ~ Relatos de una náufraga

 • #2

  Mixa (Monday, 17 August 2020 19:18)

  Ei! Definitivament comença pel llibre (i si pots, millor estalvia't la peli XD)

  I sí, la veritat és que hi ha mil pelis basades en llibres que desconeixem.

  Felices lectures!

  Mx

 • #3

  LaMery (Monday, 04 April 2022 12:05)

  Quina decepció per mi també. Totes les històries satèl.lits, la riquesa dels personatges secundaris, les investigacions, les petites grans subtileses es perden en la peli. Un desencant absolut per mi, que he llegit i rellegit el llibre des que me'l van regalar. El llibre el recomano absolutament, però la peli em va semblar decebedora. Com si només en fos una quarta part.