La mort de Sòcrates

Títol: La mort de Sòcrates

 

Autor: Jun Matsuura

 

Traducció: Jordi Rosique i Josep Mirabet Gómez

 

Editorial: La otra h

 

Any d’edició: 2018

 

Sinopsis: Aquest manga ens presenta la figura de Sòcrates: la seva vida, el seu pensament i, especialment, l’episodi de la seva mort. Està basat en els tres diàlegs platònics que tracten de més a prop el tema del judici i la condemna a mort d’aquest gran filòsof de l’Antiguitat: la Defensa (que explica el judici i els arguments amb els quals Sòcrates es defensa a si mateix), el Critó (que transcorre durant el seu empresonament i tracta sobre l’esperit de les lleis i la justícia) i el Fedó (que parla sobre la mort i la teoria platònica de l’ànima, i transcorre durant l’últim dia de la vida de Sòcrates).

 

ressenya

Aquest petit però profund còmic il·lustra el discurs de la “Defensa de Sòcrates”, el “Critó” i el “Fedó” de Plató, i ens trasllada a Atenes durant el judici del filòsof. De seguida ens posa en situació, i l’autor alterna el present i el passat per conèixer millor al pensador i les seves afirmacions.

 

Sòcrates parlava obertament de la virtut, de la vanitat, la vida i la mort, la justícia, l’honor... I no es considerava savi, perquè reconeixia que en realitat no sabia res (la qual cosa em sembla que el feia precisament savi). Al final de la seva vida es va haver de defensar públicament de les males llengües i de la gent a la que feia nosa, perquè, des de temps immemorials la veritat sempre ha incomodat a tothom. Però el més terrible de tot, és que seguim actuant exactament igual...

 

 

Penso que ha sigut tot un repte adaptar aquest discurs, sobretot perquè la major part del llibre conté plans de Sòcrates parlant enmig d’una multitud d’homes amb barba i túnica que em costava distingir. Però tot i així cada pàgina té alguna cosa diferent, ja sigui l’angle, o les expressions del públic. És interessant veure com hauria reaccionat l’audiència davant de les seves atrevides i sinceres paraules.

 

Les vinyetes acaben amb la seva mort, però a continuació trobareu el text íntegre de la “Defensa de Sòcrates”. Us recomano que el llegiu amb deteniment, doncs completa la història i els arguments del filòsof. 

 

Jun Matsuura
Jun Matsuura

Potser quan l’acabeu de llegir, vosaltres també l’admirareu una mica més! L’oratòria és un art poderós, i si va acompanyada de saviesa, pot capgirar-ho tot.

 

p.184 “Creieu que jo hauria viscut tants anys si hagués intervingut en els assumptes públics i, com a home honrat, hagués defensat les causes justes? No, atenencs, de cap de les maneres. L’únic que m’he proposat, tant en públic com en privat, ha estat no transigir davant de ningú contra la justícia”

 

I em penso que Sòcrates, tenia raó, perquè qui vol canviar el món sempre acaba trepitjant ulls de poll de persones poderoses que l’esborren del mapa. Potser el més astut és passar desapercebuts i ser la nostra pròpia resistència, convertir-nos en el canvi que volem veure al món.

 

Mx


Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Marieta (Monday, 20 April 2020 16:42)

    Ostres, no coneixia aquest manga, però la veritat és que em resulta curiós i interessant. La veritat és que m'agradaria llegir-lo , a veure si el trobo en algun lloc ^^. I moltes gràcies per la recomanació!

    Una abraçada i fins la pròxima!
    Marieta ~ Relatos de una nàufraga