Feliç Sant Valentí! - TOP llibres romàntics


A Catalunya el dia dels enamorats és oficialment el 23 d’abril, però encara que Sant Valentí doni la sensació de ser una tradició més aviat americana, sabíeu que el tenim més a tocar del que sembla?

  

Tal i com va explicar el poeta Lluís Urpinell l’any passat al recital de la Llupolia Extraordinària, «tot sembla indicar que sant Valentí va morir màrtir, a la seva ciutat natal, Roma, un catorze de febrer de l’any 281 –o del 269, segons altres fonts–, en temps de l’emperador Claudi II, el Gòtic.» 

 

Tot i que va obrar alguns miracles, l’emperador es negà a convertir-se al cristianisme i el condemnà a ésser copejat i decapitat. Hi ha qui també diu que Sant Valentí es va dedicar a efectuar matrimonis cristians de manera clandestina (malgrat una llei que prohibia el matrimoni per als soldats joves) fins que va ser descobert i capturat.

 

Dos segles després, el Papa Gelasi I va reviure la figura del sant per convertir-lo en patró dels enamorats (una mesura per fer desaparèixer la Lupercalia, la festa romana de la fertilitat) i durant l’Edat Mitjana Sant Valentí va esdevenir una imatge cada vegada més important a Europa. Al segle XV hi ha un poema del poeta Pardo que aquest dedica a una dama i on esmenta la festa d’aquest Sant com a patró dels enamorats...

 

“«temps ho requer e raysós m’o cosselha / que’s en chantan vostra lausor expanda, / en cest gay jorn del proz sant Valentí (...) / de vos amar e servir de cor fi (...)»

 

«el temps exigeix que canti, per tal com és l’alegre dia del noble sant Valentí, festa en la qual els ocellets manifesten gran alegria pels prats i pels boscatges pel lleial amor que els donen els joiosos cors, de dos en dos, sense que ni un de sol no se’n retracti”

 

Si bé el Vaticà va retirar l’any 1969 l’esdeveniment catòlic, ja feia segles que s’havia convertit en una celebració gairebé mundial. Fou al segle XIX quan el costum del dia dels enamorats va emigrar a Amèrica, i va ser una dona la primera a veure una oportunitat de negoci. El 1847 Esther Howland va començar amb la venda de les valentines, les targetes de felicitació que commemoren el dia de l'amor i l'amistat. Més endavant, van arribar els regals, però a hores d'ara encara es manté la tradició de les targetes, i la Greeting Card Association ven cada any prop d'un bilió de targetes.

 

Navarcles - Església de Santa Maria
Navarcles - Església de Santa Maria

El més fort de tot plegat és que, segons deia Urpinell «les despulles de Sant Valentí foren traslladades a Sant Benet de Bages vers l’any 951 per un noble anomenat “Sal·la”, veguer comtal i fundador d’aquesta abadia benedictina. El seu cos, a més, hi fou venerat fins a l’any 1835 (!), en què les seves restes foren traslladades a Navarcles, on encara es conserven. El seu culte, no cal dir-ho, fou estès arreu de Catalunya.»

 

 

Serà que a Catalunya tenim realment dos dies dels enamorats? Quin preferiu... Sant Jordi o Sant Valentí?

 

I parlant de Sant Jordi... per què no aprofiteu i regaleu algun llibre també per Sant Valentí? Tot seguit us deixo un recull de les recomanacions més romàntiques que podeu trobar al blog:

 

Write a comment

Comments: 0