Jornades i exposició «Sherlock Holmes a Barcelona» (UIC) #BCNegra2019


El passat 30 de gener el Bernat (Perduts entre llibres) i jo vàrem visitat l'exposició «Sherlock Holmes a Barcelona», una de les activitats paral·leles al Festival BCNegra 2019.

 

L’exposició estava formada per novel·les, relats, còmics, obres de teatre, cartells, il·lustracions i tebeos de la Col·lecció Joan Proubasta, íntegrament dedicada al personatge de Sherlock Holmes, que aquest col·leccionista i president honorífic del Círculo Holmes ha donat a la Biblioteca Arús.

 

(29, 30 i 31 de gener de 17h a 20h Universitat Internacional de Catalunya, C/Immaculada, 22)

 

Foto cedida per Teresa Vallès
Foto cedida per Teresa Vallès

A més a més, amb motiu del 25è aniversari de la publicació de "Los secretos de San Gervasio", de Carlos Pujol, la primera novel·la en què Sherlock Holmes viatja a Barcelona, la UIC (Universitat Internacional de Catalunya) va organitzar un seguit de conferències sobre aquest poeta novel·lista, traductor i crític literari. En Bernat i jo vam poder escoltar a Teresa Vallès (Facultat d'Humanitats, UIC) i Carlos Villar (Filologia Anglesa, Universitat La Rioja). 

 

Justament coincidint amb aquestes jornades, l’editorial Menoscuarto, ha reeditat la novel·la de Carlos Pujol, la sinopsis de la qual diu així:

 

Sherlock Holmes recibe en Londres la visita de dos hijas de un rico fabricante de telas de Barcelona, que le encargan investigar la presunta desaparición del industrial. En sus pesquisas por el distrito de San Gervasio, Holmes conoce a curiosos personajes y se contagia del ambiente mediterráneo estival que lo pone a prueba... 'Los secretos de San Gervasio', novela que en 1994 publicó Carlos Pujol (y ahora recupera Menoscuarto), es una clara muestra del gran talento de este sutil narrador, que sabe aquí trascender los tópicos del género, y brindar al lector una obra amena y perdurable, cargada de irónico humor, ternura y mitomanía.”

 

Segons Teresa Vallès, “Los secretos de San Gervasio” és un homenatge i alhora una paròdia a les novel·les detectivesques, doncs la intenció de Pujol era escriure una novel·la literària i desfer el gènere de l’etiqueta de “passatemps”. És més: “l’eleva per resoldre misteris humans” afimava.

 

Foto de l'exposició cedida per Teresa Vallès
Foto de l'exposició cedida per Teresa Vallès

A diferència d’altres autors, Carlos Pujol transmetia missatges de forma subtil i no escrivia pas “moralejas machaconas” reia Carlos Villar. I és que, Vallès i Villar coincidien completament, el principal objectiu de Pujol era divertir als lectors.

 

Voleu saber més sobre Carlos Pujol? He tingut el plaer d’entrevistar breument a la Dra. Vallès, i tot seguit podeu llegir les seves respostes:

  • Teresa, quan vas descobrir l’obra de Carlos Pujol i vas començar a investigar-la?

Quan em vaig incorporar a UIC Barcelona, vaig tenir la sort de conèixer Carlos Pujol, que era profesor de literatura a la Facultat d'Humanitats. Em va impressionar la seva gran saviesa, l'humilitat i el bon humor, tres qualitats que no són fàcils de trobar en la mateixa persona.

 

Molt temps després, quan feia cinc anys de la seva mort vaig decidir organitzar-li unes jornades d'homenatge a la universitat. Vaig parlar amb la seva família i amb els seus editors, amb experts dels diferents àmbits de la seva tasca com a home de lletres, perquè va ser poeta, novel·lista, aforista, traductor, crític literari, editor, jurat de premis literaris... Tot va anar rodat perquè tothom sentia la necessitat d'aquell homenatge (es poden llegir les conferències aquí). Ara coordino el Grup de Recerca 'Carlos Pujol, Literatura i Humanisme', que es proposa promoure la recerca i la visibilitat del llegat d'aquest escriptor.

  • A quina mena de lector recomanaries “Los secretos de San Gervasio”? 

Recomano "Los secretos de San Gervasio" a qui vulgui gaudir de bona literatura amb una paròdia del gènere de detectius que convida a pensar que les veritats més interessants es troben fora de l'abast de la lògica racional i que, en canvi, la literatura i molt especialment la poesia poden aportar llums sobre els misteris més secrets: els que tracten sobre nosaltres mateixos. Holmes, com el Quixot, haurà d'experimentar el fracàs per comprendre's millor ell mateix.

Teresa Vallès explicant l'aparador dedicat a Carlos Pujol
Teresa Vallès explicant l'aparador dedicat a Carlos Pujol
  • L’exposició i les jornades s’han acabat, però on podem trobar més informació sobre Carlos Pujol?

Per conèixer un autor, el millor que es pot fer és llegir un llibre seu! Aquí hem exposat la seva obra completa: 

 

http://www.carlospujol.es/exhibits/show/obra-completa-de-carlos-pujol

 

Les activitats que organitzem a la UIC estan aquí: 

 

www.uic.es/carlospujol 

 

I les publicacions en aquest enllaç: 

 

https://www.researchgate.net/profile/Teresa_Valles-Botey

  • Moltes gràcies, Teresa! 

I vosaltres ja ho sabeu... Desitjo que us hagueu quedat amb ganes de resoldre els secrets de Sant Gervasi!

 

Mx