La Nit de les Llibreries - 1a Part - Presentació "Dones úniques"

Quan em vaig assabentar de que tindria lloc a Barcelona la primera Nit de les Llibreries, em va semblar una proposta d’allò més interessant. Impulsada pel Gremi de Llibreters, tingué lloc en el marc de la Biennal de Pensament que se celebrà a Barcelona del 15 al 21 d'octubre. Com el seu nom indica, la nit del 18 d'octubre, una vintena de llibreries romangueren obertes fins les 23.00h oferint diverses activitats. 

 

Jo vaig poder gaudir-ne a l’Abacus del carrer Balmes, i quan vaig arribar havien acabat les primeres presentacions. Tot i així vaig ser a temps de saludar a la cordial Gemma Lienas, que tot just havia parlat de «El fil insibile» (Premi BBVA Sant Joan 2018).

 

Un grup de jazz tocava mentre es servien alguns canapès. Segons em semblà entendre, es tractava de la New Orleans Hot Trio (o Quartet, segons el dia!).

 

Ver esta publicación en Instagram

#NitdelesLlibreries #Abacus #AbacusBalmes 🌙😍📖

Una publicación compartida de Mixa (@mixa_ql) el


 

Un parell de cançons més tard, començà la presentació de «Dones úniques» de l’escriptora, periodista i filòsofa especialista en estudis de gènere Montse Barderi, moderada per Bernat Puigtobella (director del diari digital Núvol.com). 

 

En primer lloc els assistents vàrem descobrir que el llibre està compost de petites biografies de dones convertides en relats amb una moralitat al final. Són dones il·lustrades per Violeta Crespo que van des del segle II fins al XX! 

 

D'esquerra a dreta: Bernat Puigtobella, Montse Barderi i Berta Rubio interpretant a Maria Llong
D'esquerra a dreta: Bernat Puigtobella, Montse Barderi i Berta Rubio interpretant a Maria Llong

«Actualment hi ha un boom de contes de dones poderoses il·lustrades que serveixen per inspirar a dones i nenes» afirmà Barderi «però aquest llibre juga a més a més amb el factor de proximitat i sorpresa. Tenim moltes dones desconegudes que s’haurien de reivindicar»

 

Dones com la monja Maria Llong, que viatjà en el temps des del segle XVI per compartir la seva història com a fundadora de l’Ospedale degli Incurabili de Nàpols, un hospital modèlic per a metges de tota Europa. Maria fou pionera amb les seves normes d’higiene, i va aconseguir que durant una epidèmia de pesta no es registrés ni un sol decés ni contagi entre els seus pacients. «La mà de Dèu tenia molt a dir, però l’aigua i el sabó també» digué la bona dona. Però ella sola no se n’hauria pas sortit... va reclutar un també pioner i peculiar equip d’infermeres. «Vaig treballar amb... es pot dir això? Dones del carrer» xiuxiuejà la monja.

 

La germana Maria fou interpretada per Berta Rubio Faus, qui també es posà en el paper de Dolors Aleu, primera dona llicenciada en Medicina a l’Estat Espanyol i la segona en assolir el títol de doctor. 

 

Berta Rubio, convertida en la metgessa Dolors Aleu, llegeix un relat del llibre
Berta Rubio, convertida en la metgessa Dolors Aleu, llegeix un relat del llibre

Després de comprovar que cap dels presents portava cotilla (ella n’era una ferma detractora), ens explicà les seves aventures per aconseguir que li donessin el títol.

 

I és que malgrat acabar els estudis de Medicina a Barcelona el 1879 amb un expedient brillant, no fou fins el 1882 que aconseguí l’autorització per presentar-se a les proves de llicenciatura.

 

De fet, moltes altres metgesses es van perdre per culpa de la burocràcia, i està clar que, com deia Barderi «La primera no és mai la primera, i Dones úniques és un homenatge a totes aquelles que han ajudat a les 86 del llibre a ser-hi»

 

Un llibre que Barderi assegurà vol fomentar la lectura. «És una carta d’amor a la literatura accessible per a tothom, inclosos els joves.»

 

Puigtobella volgué saber si havia sigut difícil fer la selecció d’aquestes 86 protagonistes. «Totalment, no l’hauria acabat mai!» exclamà Montse. A més a més, a l’hora d’escollir-les «Era important per a mi trobar històries que em divertís llegir i escriure. Alguna vegada m’he hagut d’aixecar de l’ordinador perquè m’estava fent un tip de riure.»

 

Això sí, l’humor sempre surt de la tendresa i l’admiració, igual que les interpretacions de Berta Rubio. Junt amb la Montse estan preparant un projecte pedagògic d’allò més interessant sobre el llibre per treballar a centres de primària i secundària.

 

Els nois i noies primer podran conèixer a una de les dones del llibre de la mà de Rubió («Jo d’això en dic fer la mona») per després iniciar un debat i reflexió sobre els referents femenins.

 

Sobretot em quedo amb l’afirmació de Barderi: <<"Dones úniques" no és un llibre de víctimes, sinó d’alegria i d’haver-se’n sortit. El missatge per nenes i dones és “eh, vosaltres podeu!”>>

 

Mx



Write a comment

Comments: 0