Llibre vs. Pel·lícula: "La llar de Miss Peregrine per a nens peculiars"

 

 

 

 

VS.


Introducció

Des que vaig veure la pel·lícula de “El hogar de Miss Peregrine para niños peculiares” vaig quedar-me amb les ganes de llegir el llibre en el que estava basada perquè em va semblar bastant entretinguda i molt “peculiar” (mai millor dit!).

 

Després de que força gent me’l recomanés no vaig poder evitar agafar-lo en préstec de la recent inaugurada biblioteca Montserrat Abelló de Les Corts (qui es pot resistir a un llibre nou de trinca?). Hauré gaudit moltíssim més del llibre o aquest “Llibre vs. Pel·lícula” amagarà alguna sorpresa? Descobrim-ho!

 

Opinió

Recordo que la primera vegada que vaig veure aquesta pel·lícula em va sorprendre molt gratament. De Tim Burton et pots esperar qualsevol cosa, però apart d’alguna escena un pel esgarrifosa, vaig estar intrigada tota l’estona. El ritme no dequeia en cap moment i et tenia mossegant-te les ungles. 

 

L’adaptació

Després d’haver llegit el llibre, trobo que l’adaptació és prou fidel. Fins ben bé la meitat del llibre segueix els passos marcats per Higgs a la perfecció, amb l’excepció d’alguns personatges secundaris omesos que, al cap i a la fi, resulten totalment dispensables. La trama principal és la mateixa, amb algunes llicències per part dels guionistes que afegeixen més intriga i acció.

 

El tema dels personatges ja és una altra cosa... Tot i que al llibre tenim més temps de conèixer a fons el protagonista, la pel·lícula fa una bona feina resumint els seus problemes i inseguretats. Miss Peregrine, d’altre banda és més atractiva i amb més carisma que al llibre. Quan la vaig veure a la pel·lícula em va semblar una dona intel·ligent, valenta, poderosa, estrica però amable, i totalment entregada a la seva feina. Al llibre en canvi, sembla més aviat una còpia de la senyoreta Rottenmeier. 

 

Miss Peregrine
Miss Peregrine

Per no mencionar el personatge de l’Emma! A la pel·lícula és una gràcil, amable i bonica jove que és capaç de levitar i té el poder de fer el que vulgui amb l’aire, però que sap actuar en els moments decisius.

 

És amiga d’una altra noia peculiar anomenada Olive, que té el poder de controlar el foc. Com us quedaríeu si us digués que al llibre és tot el contrari?

 

L’Emma és en realitat la que pot controlar el foc, i l’Olive és un personatge totalment secundari que té el poder de flotar. Però com és l’Emma del llibre? Al meu parer una noia malcarada, temperamental i rondinaire.

 

Fins i tot els monstres són lleugerament diferents. SPOILER I jo que pensava que els de la pel·lícula eren bastant desagradables perquè se’t menjaven els ulls! Al llibre t’esbudellen viu! Però d'altra banda no poden entrar als bucles on viuen els nens peculiars! FI DE L'SPOILER

 

El final

Tot i que ambdós històries acaben al mateix punt, el desenllaç no podria ser més diferent. El de la pel·lícula és èpic, romàntic i emocionant, i malgrat que deixa la porta oberta a moltes més aventures, et dóna alhora una sensació de final. El del llibre, potser perquè és el principi d’una trilogia, mostra que la aventura només acaba de començar. 

 

Llibre vs Pel·lícula

El mateix Riggs va reconèixer durant el rodatge que “en Tim [Burton] va agafar les idees que tenia i les va convertir en quelcom més gran i vibrant, i va crear un món en el que t’hi pots perdre.” Per tot plegat (i d’altres motius que podeu consultar a la ressenya de “La llar de Miss Peregrine per a nens peculiars”) declaro guanyador d’aquesta batalla (sense cap mena de dubte)... LA PEL·LÍCULA!

 

RECOMANACIÓ

 

Mai fins ara una pel·lícula havia guanyat amb tanta diferència un “Llibre vs. Pel·lícula” en aquest blog, però suposo que sempre hi ha una primera vegada! En fi, aquest cop no sé quin consell donar-vos. Potser a alguns de vosaltres us encantarà la història de Ransom Riggs i trobareu la pel·lícula una abominació... sigui com sigui m'encantaria saber-ne la vostra opinió! Rodolí! ^.^

 

 

MxWrite a comment

Comments: 0