Crònica de la Llupolia núm. 9


Per petició popular avui us porto un petit resum de la Llupolia núm. 9, el recital poètic amb el qual vam acomiadar el 2017 el dimecres 20 de desembre a la Cervesera Artesana de Gràcia.

 

El director d’aquesta iniciativa, Lluís Urpinell-i-Jovani, presentà la Llupolia dient: “avui em desdoblaré i faré de crític literari”. En efecte! Aquell dia ressenyà dos obres de la traductora i poeta Mireia Vidal-Conte: “Ouse” (LaBreu edicions) i “Com elles. Antologia de poetes occidentals del segle XX” (Lleonard Muntaner Editor).

 

Malauradament Vidal-Conte no ens pogué acompanyar i delegà en el seu company poeta Eduard Carmona la tasca de recitar alguns bocins de l’obra. Junts, Carmona i Urpinell van encapçalar un tàndem ben poètic i emotiu per presentar-nos ambdós llibres i fer-nos un tast de les seves pàgines.

 

“Ouse significa aigua en celta” explicava Urpinell “De fet a Anglaterra hi ha quatre rius amb aquest nom, i va ser en un d’ells on Virginia Woolf es va suïcidar”.

 

L’obra de Mireia Vidal-Conte ha guanyat el Premi Crítica «Serra d’Or» 2017 i, segons l’epíleg d’Antònia Vicens <<No hi ha dubte que Mireia es lamenta de l’orfandat de Virginia per tenir l’excusa de mostrar-nos les seves pròpies cicatrius: “ja sé / de sensacions woolfianes”.>>

 

Precisament, a “Com elles” les protagonistes són moltes més poetes contemporànies que van marcar un abans i un després. Amb aquesta antologia Vidal-Conte reivindica la poesia de qualitat escrita per dones i ens porta un recull de les millors poetes internacionals del segle XX. Malauradament, moltes d’elles van viure finals igual de dramàtics, com és el cas de Sylvia Plath o Alfonsina Storni...

 

Per la meva part, mentre escoltava la presentació no vaig poder evitar recordar la preciosa cançó composada per Ariel Ramírez i Félix Luna sobre el final de la poeta argentina: “Alfonsina y el mar”. Així que, com a homenatge personal, vaig cantar-la a capella durant la posterior sessió de micròfon obert.

 

Quedo molt lluny d’assemblar-me a Mercedes Sosa, així deixaré que us la canti ella per acabar la crònica d’avui...

 

MxWrite a comment

Comments: 0