La nova biblioteca de Les Corts: Montserrat Abelló

Aquest mes la nova biblioteca de Les Corts, Montserrat Abelló i Soler obre les seves portes (i jo no podria estar més emocionada!)

 

Es tracta de la successora de l’antiga Biblioteca Can Roses del Carrer Déu i Mata, que va tancar les seves portes el 29 d’abril de l’any passat, i ara, després de mesos de transformació, les tornarà a obrir a l’antic espai de l’Ateneu de Fabricació (Comtes de Bell-Lloc 192-200), amb el qual ara comparteix instal·lacions. Però quines instal·lacions! Més de 3.000m2 de superfície! 

 

La biblioteca (que rep el nom de la poeta catalana Montserrat Abelló) és innovadora, moderna, sostenible, tecnològica i audiovisual sense deixar de ser acollidora. La seva intenció és convertir-se en un centre d’inclusió social per a TOTHOM: des de la canalla fins als adults, passant pels joves. Per no mencionar totes les equipacions per persones amb discapacitats: el terra senyalitzat, els ascensors amples, les indicacions en Braille... i fins i tot les escales estan rodejades amb una petita tanca perquè ningú prengui mal.

 

A més, incorpora unes quantes característiques exclusives i novedoses al nostre país, com ara les màquines de retorn de dos boques (interior i exterior) o els espais de co-working, perquè aquesta no és una biblioteca convencional! Tot i que seguiran havent llocs més clàssics i arrecerats perquè la gent pugui anar a estudiar tranquil·lament, en aquesta biblioteca s’hi podrà fer soroll.

 

Si, ja ho heu sentit! Repartides per les dos plantes principals trobareu entre els prestatges una pila d’espais amb mobiliari amb el que podreu interactuar per organitzar tota mena de xerrades, tallers, activitats i tertúlies. Per no mencionar la sala d’actes, equipada per a gairebé 100 persones. I si tot i així preferiu un lloc més íntim i apartat, els dies de bon temps podreu sortir a la terrassa a relaxar-vos i prendre la fresca. 

 

Ah! I els joves també tenim el nostre propi espai! A sobre de la zona infantil trobareu un altell ben ample i lluminós ple de grades, bancs per estirar-se, puffs, coixins i sofàs que semblen ben còmodes! Aquest espai està especialitzat en novel·la juvenil, però també inclou una bona col·lecció de còmics i manga. Aiii, ja m’està caient la baba només de recordar-ho!

 

De fet, la biblioteca està especialitzada en Cultura Maker, però no us preocupeu per això! Si no esteu gaire familiaritzats amb aquest moviment, considerat “la tercera revolució industrial”, la biblioteca ha ampliat el fons que hereta de Can Roses i podreu trobar tota mena de llibres, revistes, pel·lícules i música.

 

A més, estiguis on estiguis pots contemplar les impressionants vistes de la nau principal, perquè l’edifici és obert, ample, i com diu la directora, la Neus Montserrat Vintró, dóna la sensació de que s’hi pot respirar millor. 

 

Igual que la biblioteca Vapor Vell, que es va construir a l’antiga fàbrica tèxtil de Sants, la Biblioteca Montserrat Abelló ha volgut retre un homenatge a totes les dones que van treballar a la fàbrica de filatures Benet i Campabadal, i trobareu indicis que recorden aquell temps, des de les bigues fins la forma del sostre (amb unes precioses claraboies). I si tot i així no us ho podeu imaginar, els murals amb imatges de l’època us esvairan tots els dubtes. 

 

Que com ho sé tot això? Doncs perquè he pogut anar a fer una visita abans de la inauguració oficial i he quedat bocabadada. S’estan acabant de polir els últims retocs, però em resulta ben fàcil imaginar-me una pila de gent entrant i sortint per les grans portes envidrades. Segur que m’he deixat coses per comentar-vos, però és millor que hi aneu el proper divendres 26 per la tarda i ho comproveu amb els vostres propis ulls... perquè al final el més important sou vosaltres! Tant si sou de Les Corts com si no, estic convençuda que un cop entreu ja no voldreu sortir.

 

Mx

Cliqueu sobre la imatge per veure el vídeo promocional