El Llibre de la Marató 2017. La investigació pot canviar la història

Títol: El Llibre de la Marató 2017. La investigació pot canviar la història

 

Autors: Víctor Amela, Marc Artigau i Queralt, Jenn Díaz, Martí Gironell, Helena Garcia Melero, Pilar Rahola, Gemma Ruiz, Care Santos, Sílvia Soler, Albert Villaró

 

Il·lustradora:  Antònia Arrom

 

Editorial: Columna

 

Preu: 10€

 

Any d’edició: 2017

 

Sinopsis: Deu anys després del primer, EL LLIBRE DE LA MARATÓ vol continuar donant suport al projecte solidari de La Marató de TV3, impulsat per La Fundació La Marató i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

 

Víctor Amela, Marc Artigau i Queralt, Jenn Díaz, Martí Gironell, Helena Garcia Melero, Pilar Rahola, Gemma Ruiz, Care Santos, Sílvia Soler i Albert Villaró, de manera desinteressada, han volgut participar-hi cedint els seus relats, les seves paraules, en aquest acte ambiciós de solidaritat i valors per una causa: les malalties infeccioses, com ara l’hepatitis, la sida, la sèpsia, la meningitis, la bronquitis, la pulmonia o la tuberculosi.

 

Gràcies a l’evolució en la investigació s’han aconseguit grans avenços en la medicina, però cal contribuir a la recaptació de fons per prevenir, tractar i curar aquest tipus de malalties, que, segons els experts, són un greu problema de salut pública i encara ho seran més. 

 

Ressenya

Aquest 2017 és un any molt especial pel Llibre de la Marató, perquè acaba de complir ni més ni menys que el seu desè aniversari. Per celebrar-ho, compta, com sempre, amb un repertori de luxe! Alguns autors, com Martí Gironell o Care Santos, repeteixen col·laboració, i d’altres s’estrenen fins i tot en el terreny de l’escriptura, com és el cas de la periodista Helena García Melero.

 

Deu relats curts però colpidors, emotius, reveladors, curiosos, filosòfics, divertits, històrics, actuals.... Que diferents que són entre ells! Però alhora tenen una cosa en comú:  tots contenen una denúncia social impagable que us farà parar-vos a reflexionar i us remourà per dins... Paraula de Mixa! 

 

p. 150 “Està ingressada per una infecció. Segurament una d’oportunista, he sentit que especulaven. Són de les que s’esmunyen dins d’un cos que ja en té prou a fer la viu-viu per plantar batalla al penques que s’hi ha fet convidant. Amb unes altres paraules, els ho feia apuntar la seva doctora als residents. I he pensat , infecció oportunista? Igual que bancs i immobiliàries amb els jubilats! Però m’he guardat l’ocurrència per mi.”

 

p. 85 “Avui ha començat a ploure. És una pluja fina que cau amb timidesa, com si demanés permís. Sembla feta de perletes de Déu. Una goteta regalima per la finestra i es queda suspesa en el llindar del vidre esquerdat, a punt de caure. M’agrada mirar com llisca lentament, abans de desaparèixer. És tant petita! La vida fugissera de les gotetes d’aigua del meu vidre esquerdat...”

 

p. 24 “El que al principi eren documents asèptics, sense ànima, van veure com tenien la virtut d’alliberar secrets, de deixar-nos mirar pel forat del pany. No hi feia res que hagués passat sis-cents cinquanta anys. La gent de llavors és la mateixa d’ara.”

 

  

A l’edició d’enguany m’ha sorprès que tots els relats estiguessin il·lustrats per una sola dissenyadora gràfica, Antònia Arrom, i he trobat a faltar la varietat tan àmplia i acolorida d’altres anys, però m’encanta que el Llibre de la Marató ens apropi a diferents artistes.

 

Com va dir Víctor Amela durant el Mercat de Nadal del Llibre 2017, la Marató dóna als escriptors l’oportunitat de contribuir amb la seva passió per les paraules. I de retruc jo diria que ens permet als lectors ajudar a una causa tan noble fent allò que més ens agrada: llegir!

 

Mx


Escribir comentario

Comentarios: 0