Crònica de la Mixa: Mercat de Nadal del Llibre 2016

Nadal és ideal per retrobar vells amics, estar amb la família... Però pels ratolins de biblioteca com nosaltres, el Nadal és una de les millors èpoques per rebre i regalar llibres! És per això que per tercer any consecutiu ha arribat a Barcelona... El Mercat de Nadal del Llibre! Tot un dia sencer per reviure a petita escala la febre llibretera de Sant Jordi, organitzat pel TR3SC i patrocinat per Estrella Damm. Sense cap mena de dubte, aquesta ha estat l’edició més exitosa fins al moment, doncs ha aplegat un total de més de 10.000 visitants des de les onze del matí fins a les nou del vespre, un 45% més que al 2015.

 

10.202 persones per ser més exactes... I sabeu què? Aquestes dos últimes érem l’Elena (del canal Nadadora entre Líneas) i una servidora, que vam passar un dia genial plegades! 

 

Quan vam arribar al Mercat el divulgador musical i escriptor Ramon Gener estava acabant de presentar el seu llibre, “L’amor et farà immortal” a la sala de Bàscules (rebatejada per a la ocasió amb el nom de “William Shakespeare”) i decidirem quedar-nos a veure la nostra primera xerrada del dia: “El millor costat de les persones amb La Marató de TV3” a càrrec de l’escriptora Gemma Lienas i el dibuixant Ignasi Blanch, que ens van convèncer a l’instant de comprar el llibre de la Marató (la qual fa 25 anys aquest 2016!) 

 

 

El relat de Lienas, titulat “Elvis” tracta sobre com reconèixer i enfrontar un ictus, i com cal fer la recuperació, tot plegat des del punt de vista naïf i distant d’un canari que pateix per la seva mestressa. L’humor, les emocions i el rock juguen un paper molt important i segons l’autora, va utilitzar la seva manera de ser per posar-se a la pell de la Cristina, la protagonista. “No s’ha de ser ingènua, però crec en l’esperit optimista” afirmava l’escriptora. Tot plegat acompanyat per una il·lustració de Joana Santamans, que a Lienas li va encantar.

 

Una de les il·lustracions de Blanch al llibre de la Marató 2016
Una de les il·lustracions de Blanch al llibre de la Marató 2016

Parlant d’il·lustracions, les de Ignasi Blanch són la primera vegada que apareixen en un llibre de la Marató i el dibuixant ho va considerar un honor i una sort. Tot és qüestió de ”fer una mica teu el text” i “seduir al lector amb una imatge que proposi el pensament” segons ell. Però no és la primera vegada que les seves obres ajuden a malalts de Catalunya. Junt amb varis dels seus alumnes, Blanch impulsà fa anys una iniciativa per pintar murals a diferents hospitals amb l’objectiu de fer l’estància més fàcil i agradable als pacients. 

 

El millor de tot plegat, és que, tal i com va dir Lienas, “tothom pot col·laborar comprant el llibre”. Hi sou a temps fins al 18 de desembre!

 

Després de tenir l’enorme sort d’aconseguir un parell d’exemplars signats i dedicats, l’Elena i jo vam continuar la nostra aventura. En el camí vam presenciar un recital de poesia, vam saludar a en Geronimo Stilton i fins hi tot vam veure en Bat Pat! 😍

 

Explorant tos els racons de la Vella Fàbrica d'Estrella Damm anàrem a parar a la Sala de Cocció (“Charlotte Brontë”) amb Jordi Pereyra i la seva entretinguda presentació “Experimentem la ciència de sofà”. 

 

Abans de marxar a dinar, tampoc ens vàrem descuidar de donar una ullada a les parades del mercat, entre elles la de l’editorial l’Avenç, ni de participar al sorteig de 4 caixes d'experiències organitzat pel TR3SC.

 

 

Un cop amb les forces ja renovades, tornàrem a la càrrega per assistir a la xerrada sobre novel·la negra amb Toni Hill, Andreu Martín, Carlos Zanón, Lluis Llort, Raquel Gámez i Empar Fernández (que substituïa l’autora Anna Maria Villalonga, qui malauradament no va poder assistir). 

 

Plegats van haver de contestar tota mena de preguntes i endevinar qui dels seus companys les havia formulat i el resultat va ser d’allò més divertit. 😁 

 

El recinte ja era ben fosc, però les sales bullien de públic, com ara a la xerrada sobre “Barcelona, escenari de novel·la” amb Care Santos, Pilar Romera, Maria Carme Roca, Antoni Vives i Bernat Puigtobella o la sala "Montserrat Roig" on Sebastià Bennasar i Carme Riera van conversar sobre les excentricitats de l'arxiduc Lluís Salvador d’Habsburg, el protagonista de “Les darreres paraules”.

 

 

En general, miressis on miressis hi havia alguna activitat tenint lloc! Un recital de poesia musicat a l’escenari Ramon Llull, una conta-contes a la lluent Sala de Brassatge "Roald Dahl" o signatures d’autors a la Plaça del Llibre.

 

Si us ho vau perdre, aquí podeu veure un vídeo resum de la jornada al meu canal... però sobretot ja us podeu anar preparant per la propera edició el 2017!

 

Per molts Sants Jordis hivernals més! 

 

MxWrite a comment

Comments: 0