Inauguració del Festival Gràcia Llegeix - Ruta literària a càrrec de Sebastià Bennasar

Com a lectora que sóc, una de les coses que em fan més feliç és veure que cada dia hi ha més propostes dedicades als llibres. Com és el cas del 1r Festival de Gràcia Llegeix, que ha tingut lloc els dies 18, 19 i 20 de novembre. I és clar... Quan me’n vaig assabentar no m’ho podia perdre! A més a més, un dels fundadors (Sebastià Bennasar) impartia una ruta literària per Gràcia d’allò més temptadora. Endevineu quins van ser els meus plans el passat divendres per la tarda? 

 

Tot va començar a la plaça del Diamant, on Sebastià donà la benvinguda els participants i ens explicà en què consistiria la ruta. Aquesta duraria aproximadament dues hores i acabaria just davant de la biblioteca Vila de Gràcia, perquè poguéssim així assistir a la cerimònia d’inauguració del festival. I llavor sí, després de parlar sobre la plaça tan icònica on ens trobàvem, ens posàrem en marxa per visitar tota mena de llocs emblemàtics de Gràcia com ara la plaça de la Virreina, la plaça del Sol, la plaça del campanar, el carrer de la Llibertat, la plaça Raspall o el carrer Torrent de l’Olla. 

 

Acompanyant les interessants anècdotes i explicacions del nostre guia, vam sentir tota mena de fragment d’autors molt variats: des de Mercè Rodoreda fins a Xavier Moret passant per la poesia d’Enric Casasses. Inclús vam tenir el privilegi de que en Joan Lafarga (autor de “El rellotger de Gràcia”) ens llegís unes pàgines del seu propi llibre! Plegats, vàrem redescobrir l’esperit indòmit de la vila, vam posar de manifest alguns nyaps arquitectònics, i poguérem sentir en primera persona l’encant que ha portat a desenes d’autors a situar les seves novel·les a Gràcia (algunes inclús no traduïdes al català!). Fins i tot, en Sebastià ens va regalar una idea per un llibre! Sí, sí, com ho sentiu. Tot recordant en Joan Josep Gironès, el “Crack de Gràcia”, Bennasar va reivindicar la necessitat de narrar la seva increïble vida.

 

 

Malgrat que l’univers semblava ben disposat a posar pals a les rodes a la nostra ruta, ni els cotxes, obres en construcció, quitxalla ni el xivarri més eixordador van poder impedir que Bennasar ens divertís, sorprengués i fascinés amb les seves paraules. 

 

Està clar que si haguéssim tingut més temps la ruta s’hauria pogut allargar moltíssim (tothom es va quedar amb ganes de més i l’activitat tingué un èxit aclaparador de participació) però n’hi va haver prou per demostrar-nos que Gràcia ha estat i segueix sent una font inesgotable de literatura i d’inspiració per escriptors de totes les nacionalitats! I precisament per això és tant important que ho potenciem i commemorem com es mereix (hi ha algun regidor entre nosaltres? si us plau, prengui nota! ;-D)

 

Un cop dins de la biblioteca Vila de Gràcia vàrem poder sentir als fundadors Míriam De Rosa, Josep Camps i Sebastià Bennasar parlar sobre el festival, un petit esdeveniment literari que s’ha acabat convertint en quelcom molt gran. Es van donar les gràcies al districte, per acceptar la proposta, a les llibreries, per la seva gran implicació, i per tota la gent que s’ha sumat al projecte. “Gràcia Llegeix” és certament el somni d’un lector fet realitat, i el seu lema una veritat com un temple: llegint, escrivint o il·lustrant, la literatura ens pot ajuda a ser més feliços.

 

Mx


Write a comment

Comments: 0