Crònica de la presentació "100 anys de biblioteques... I ara què?" a la Setmana del Llibre en Català 2016



Avui he visitat la plaça de la Catedral durant el “dia més bonic de la Setmana” : el Dia de les Biblioteques, en que llibreters, editors, bibliotecaris i autors es reunien al complet a la Setmana del Llibre en Català 2016 (tal i com el descrivia Montse Ayats, la presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana)

 

Però això no és tot! A més a més he tingut el plaer d’assistir a la presentació del llibre “100 Anys de biblioteques: i ara què?” a càrrec de la ja mencionada Montse Ayats, el Conseller de Cultura Santi Vila i moderada per la Cap del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura Carme Fenoll. No m’ho podia perdre de cap de les maneres! 

 

Aquest llibre neix arrel de l’Any de les biblioteques el passat 2015, durant el qual es celebrà el primer centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya. En ell podeu trobar 9 articles breus d’opinió de personalitats del món de la cultura sobre el futur d’un dels nostres serveis públics més preuats.

 

La presentació ha transcorregut a mode de tertúlia sobre els temes claus que cada autor subratlla al seu article (alguns d’ells presents a l’acte) i a qui Fenoll també ha aprofitat per donar les gràcies. Per ordre de publicació, hem sentit a parlar dels punts de vista de Xavier Albertí (Director artístic del TNC), Inés Garriga (Consultora en Innovació), Ignasi Aragay (Director adjunt del diari ARA), Elisenda Figueras (Directora de Taleia cultura), Óscar López (Director de Página Dos, TVE), Montse Ayats (Directora d’Eumo Editorial), Àlex Hinojo (activista cultural), M. Teresa Calabús (llibretera de El Cucut) i Xavier Fina (consultor cultural).

 

Tot i que podeu llegir “100 anys de biblioteques: i ara què?” a la web, s’han repartit uns quants exemplars impresos entre els assistents i m’ha fet molta il·lusió aconseguir-ne un! Haig de reconèixer que m’ha semblat un assaig molt interessant i agradable de llegir (una de les meves pàgines preferides és la 15, ens la que es fa menció als bloggers i booktubers! ^.^) 

 

Ah! Per si us ho estàveu preguntant... La imatge de la portada és ni més ni menys que la d’unes alumnes de les dues primeres promocions de l’Escola Superior de Bibliotecàries entre 1916 o 1917. Estic segura que elles també es sentirien d’allò més orgulloses de la feina de les seves succesores! Qui els podria haver dit que de les primeres biblioteques populars a Valls, Sallent, les Borges Blanques i Olot avui en dia el servei de biblioteques comptaria amb més de 380 centres que es reinventen dia a dia! El mateix Conseller Vila ha assegurat que ja voldrien altres sectors del món de la cultura poder igualar-les a nivell d’influència. 

 

Però la veritat és que encara queda molt per idear! Us imagineu que les biblioteques tinguessin una TV exclusiva per emetre en directe els seus actes? O que arribessin a obrir els diumenges? Aquestes són algunes de les propostes que conté la “carta dels desitjos” a l’article d’Óscar López  i Ayats no podria estar més d’acord amb el primer punt. D’altra banda, Vila –entre els riures del públic- no ha volgut ser el primer en dir que les biblioteques haurien d’obrir els diumenges. ;-D Tot i això sí ha dit que cada vegada menys gent les veu d’una manera convencional i que es seguirà invertint en elles, i ha afegit: “El president Puigdemont és un home que s’estima molt la lectura i la cultura”.

 

D'esquerra a dreta: Carme Fenoll, el Conseller Santi Vila i Mixa
D'esquerra a dreta: Carme Fenoll, el Conseller Santi Vila i Mixa

Un altre dels temes que no podien faltar a la tertúlia era el de l’alfabetització digital, que Fenoll ha introduït a través de l’article de Àlex Hinojo. Tot i que tant Vila com Ayats confessaven ser amants dels llibres de paper, aquesta darrera ha advocat per reflexionar sobre el tema “sense esverar-nos”. Les tecnologies han vingut per quedar-se però les biblioteques no poden desaparèixer d’un dia per un altre i no ho faran, venia a dir la presidenta d’AELLC: “Els bibliotecaris serem més necessaris que mai.”

 

Per posar punt i final al debat, Fenoll ha animat al Conseller a recomanar alguna de les lectures que ha comprat a la Setmana, i Vila s'ha decidit per l'edició actualitzada de les obres de Lluís Romero que celebra el centenari del seu naixement.

 

Parlant de centenaris, aquest article començava amb un de ben especial i n’acaba amb un altre. No sabem què ens depara l’avenir, però sigui com sigui el futur de les biblioteques, tan debò puguem seguir comptant amb elles i la seva tasca extraordinària moltes commemoracions més.

  

Mx


  • Podeu llegir el llibre “100 Anys de biblioteques... I ara què?” AQUÍ

Write a comment

Comments: 0