(Català) Debat sobre "Mort al Nil" d'Agatha Christie

Agatha Christie, la Dama del Crim
Agatha Christie, la Dama del Crim

El 2016 es compleixen 40 anys de la mort d’Agatha Christie, la Dama del Crim, i uns quants alumnes de l’acadèmia d’anglès Helen Doron de Sagrada Família (Barcelona) han volgut retre-li homenatge descobrint-la per primer cop amb una de les seves obres més conegudes i adaptades: “Mort al Nil”, en que el famós detectiu Hercule Poirot es veu obligat a interrompre les seves idíl·liques vacances a Egipte per resoldre un crim més complex i enrevessat del que ningú hauria sospitat.

  

Si bé durant la sessió de debat sobre el llibre que vam organitzar afloraren tota mena d’opinions, el consens general va ser d’admiració cap a una de les autores més venudes de tots els temps, a excepció de William Shakespeare. Que no us ho creieu? Doncs el tres mil milions d’exemplars seus venuts arreu del món són una prova irrefutable!

 

 

Els alumnes de la Helen Doron poc s’esperaven que Christie fos una autora tan polifacètica i mentre analitzàvem el llibre aquestes són algunes de les preguntes i respostes que van anar sorgint...

 

-Qui crèieu que era l’assassí?

 

Tot i que alguns més que d’altres es van apropar perillosament a la veritat, ningú s’esperava el final del llibre perquè cada nou sospitós fa que el lector cregui en la seva culpabilitat.

 

-Us va sorprendre la solució del misteri?

 

Definitivament va agafar per sorpresa a tothom. Agatha Christie sap capgirar els esdeveniments de les maneres més impensables i originals.

 

-Si poguéssiu... Què li preguntaríeu a Agatha Christie?

 

Doncs... com s’ho feia per idear les trames i pensar en finals tants rebuscats? Com podia imaginar les personalitats de tants personatges?

 

-Què canviaríeu i/o afegiríeu a la història?

 

Afegiríem: més protagonisme d’Egipte. La majoria dels joves lectors es van sentir encuriosits en veure la portada del llibre, però després els va decebre descobrir que la major part de la trama transcorre en una vaixell!

 

Tot i així, Christie era una amant de l’orient mitjà i en altres llibres seus com “Assassinat a Mesopotàmia” descobrim més coses sobre ell!

  

Què canviaríem: l’aparició de tants personatges i subtrames. Pot arribar a resultar força confús si no estàs familiaritzat amb l’estil de Christie (a altres llibres com “Assassinat a l’Orient Express” també apareixent un gran nombre de sospitosos), de manera que a una alumna se li va ocórrer fer un croquis detallat sobre qui era qui. Això sí que és tenir una bona idea!

 

"Mort al Nil" en tres vinyetes. "Tothom volia veure la hereva morta, o sigui que algú la va matar."
"Mort al Nil" en tres vinyetes. "Tothom volia veure la hereva morta, o sigui que algú la va matar."

 

Un cop finalitzada la primera part del debat, vam organitzar un petit concurs per conèixer millor Agatha Christie mitjançant algunes de les seves frases cèlebres i extractes de novel·les. La prova consistia en endevinar si l’autora Britànica estava o no darrera de diverses cites... Us atreviu a provar sort?

 

Agatha Christie va dir...?

 

1- És una idea curiosa, però tan sols quan veus a la gent amb les pintes més ridícules te n’adones de fins a quin punt els estimes.

 

2- No et prenguis la vida massa seriosament. Mai en sortiràs viu.

 

3- “He estat pensant.” “Un exercici admirable amic meu. Continua fent-lo.”

 

4- Un arqueòleg es el millor marit que pot tenir una dona. Quant més gran es fa ella, més interessat hi està ell.

 

5- Quan festeges una noia bonica una hora sembla un segon. Quan t’asseus sobre una brasa roent un segon sembla una hora. Heus aquí la relativitat.

 

6- La gent que es creu saber-ho tot resulta una gran molèstia per aquells que sí ho sabem tot.

  

(Veieu la solució al final del post)

 

 

 Com van poder observar els alumnes, a Agatha no li faltava gens de cinisme i sentit de l’humor, però per sobre de tot també sabia ser profunda i fer-nos reflexionar amb frases com:

 

“No obris el teu cor al mal. Hi farà niu i et destruirà.”

 

A favor. La majoria va estar totalment d’acord encara que d’altres també van comentar que de vegades una mica d’odi és el que ens ajuda a tirar endavant.

 

“Oh, no tinc por a la mort! Quina raó tinc per viure després de tot plegat? Suposo que vostè està en contra de matar a una persona que li ha fet mal... Fins hi tot si li ha tret tot allò que tenia al món?”

 

En contra. La majoria es va pronunciar en contra de recórrer a la violència. En general, pels culpables el pitjor càstig no és morir, sinó viure entre reixes la resta dels teus dies. A més a més, cap humà hauria de considerar-se capaç de dictaminar sentència entre la vida i la mort.

 

Finalment, per acabar amb toc més positiu una vetllada tan entretinguda i interessant, vam preguntar-nos quines cançons formarien pel nostre gust una banda sonora ideal del llibre i aquestes són algunes de les mencionades... Que la música us acompanyi! I sobretot... Que gaudiu de la lectura!

 

Mx

 


Grup de debat sobre "Mort al Nil"
Grup de debat sobre "Mort al Nil"

Solucions de “Agatha Christie va dir...?”

 1- SÍ. Cita de la seva autobiografia    2- NO. Cita de Elbert Hubbard   3- SÍ. Cita de “Perill a End House”   4- NO. Cita de Oliver Herford   5- SÍ   6- NO. Cita de Albert Einstein    7- NO. Cita de Isaac Asimov


Write a comment

Comments: 0