Tertúlia Literària: "La Cata" de Roald Dahl

El novel·lista, escriptor de contes i guionista gal·lès d'ascendència noruega, Roald Dahl (1916-1990)
El novel·lista, escriptor de contes i guionista gal·lès d'ascendència noruega, Roald Dahl (1916-1990)

Aquest 2016 es commemoren 100 anys de l’aniversari del prolífic i famós novel·lista Roald Dahl i la biblioteca Ramon Fernàndez Jurado de Castelldefels (que compleix quatre anys aquest Sant Jordi) ha volgut retre-li un petit homenatge dedicant-li algunes activitats del seu programa tant per a adults com per als més petits, una d’elles a la qual vaig poder assistir el passat 18 d’abril.

 

Tot va començar quan, durant la sessió del Club dels Experts d’aquell mateix dia, ens van invitar a participar a l’activitat que tindria lloc a continuació, una tertúlia literària sobre “La Cata” de Roald Dahl. Cap de nosaltres ens havíem llegit el llibre, però no fer-ho ens va proporcionar el regal de descobrir-lo en una immillorable companyia, els lectors avesats de la Ramon Fernàndez Jurado i el guiatge i moderació del narrador, conta-contes i guionista Carles Alcoy.

 

 

Gràcies a ell vam emprendre un viatge per la vida de Dahl descobrint entre d’altres curiositats, que l’escriptor era un gran amant i entès del vi i que totes les referències que surten a “La Cata” són completament certes. De fet, segons en Carles, el sentit del gust és molt present a totes les obres de l’autor, i la majoria dels personatges protagonistes sempre són sensibles al bon menjar i beure. Encara que com assegurava Alcoy: “Això del realisme és com l’honestedat a la política, és relativa”.

 

Però tornant a la tertúlia literària, tots els assistents van estar d’acord en que “La Cata” és una punyent caricatura als nous rics pedants i orgullosos que Roald Dahl detestava, una història versemblant i creïble, que és descrita amb encert i en molt poques pinzellades, i on igual que altres contes de Dahl els estafadors són estafats i els personatges es poden categoritzar com a bons, dolents o ignorants. A més a més, l’edició de Nordica Libros amb les il·lustracions de Iban Barrenetxea ha sigut tot un encert i un acompanyament ideal segons els lectors.

 

 

Per un altre cantó, en Carles també ens va animar a submergir-nos en tota l’obra de relats i contes de Dahl, inclosa un relat mai traduït al català ni al castellà amb nom de “The Butler” (El Majordom) que podria se el precursor de “La Cata”, doncs la història gira al voltant d’un nou ric que demana ajuda al seu majordom per aprendre a comprar els millors vins i que també té un final sorprenent.

 

Un cop acabada la primera part de la tertúlia, en Carles va cedir el torn de paraula a en Pep Garcia-Pascual, l’encarregat d’interpretar la versió catalana de “La Cata”, “El Tast”, una adaptació lliure de Tramoia Teatre pel director Marc Rosich, on els protagonistes del llibre viuen a Catalunya a l’actualitat i fan sentir als espectadors com si fossin part de la trama. Segons en Pep, “El Tast és un projecte que ens estimem molt. És un espectacle multidisciplinari que combina literatura, teatre, música i un tast de vins.”

 

En efecte, just a la meitat de la història, quan el vi es disposa a servir-se, en Pep va fer una petita pausa perquè tots i cadascun dels assistents rebessin una copa de vi entre les mans. A continuació, igual que el protagonista de “El Tast” ens va animar a acompanyar-lo en tot el procés de degustació... Primer olorar-lo i després intentar imitar les ganyotes i tècniques esperpèntiques que Roald Dahl descriu entre els riures dels assistents... Inclús la meva companya del Club dels Experts i jo vam saber trobar molts més matisos a l’aigua que ens van servir. ^^

 

Amb el final de la lectura dramatitzada, la sala va esclatar en aplaudiments i el debat consegüent tan sols es va acabar quan la Biblioteca va tancar les seves portes. Quina tarda tan entretinguda, divertida i deliciosa! Realment em va deixar amb un molt bon regust de boca. ;-)

 

Mx

 


Write a comment

Comments: 0