Els volcans | Pop-up Terra

 

Títol: Els volcans 

Autora: Patricia Geis 

Traducció: Lluïsa Moreno 

Editorial: Editorial Casals (Combel) 

Any d’edició: 2021 

Advertència: No recomanable per a nens menors de 3 anys, conté peces petites

 

Títol: Pop-up Terra 

Autora: Anne Jankeliowitch 

Traducció: Montse Molist 

Il·lustracions: Anabelle Buxton 

Creació dels pop-ups: Olivier Charbonnel

Editorial: Baula 

Any d’edició: 2021

 


Ressenya

Sabies que, de mitjana, cada setmana entren en erupció quatre o cinc volcans en algun indret de la Terra? En un dia qualsevol, un dels més de mil guèisers que hi ha al món pot fer emergir aigua bullent cap al cel. Cada dia, centenars de petits terratrèmols fan tremolar la Terra i, una vegada al mes, es produeix en algun lloc un gran terratrèmol. "Els volcans", de Patricia Geis és un llibre interactiu (ple de solapes i pop ups) sobre el món en ebullició que s’amaga a l’interior del nostre planeta... i és fascinant!

 

Tot i ser un àlbum infantil, trobareu un munt d’informació i termes específics que fan servir els vulcanòlegs, les persones que estudien els volcans per conèixer-ne la formació i preveure’n possibles erupcions. Fareu un viatge al centre de la terra per veure les seves capes i com el magma aconsegueix sortir a la superfície. 

 

Però de volcans i lava n’hi ha de moltes menes, a la Terra i arreu del Sistema Solar. Alguns entren en erupció cada dia, i altres només ho fan cada 100 o 10.000 anys... però quines explosions! «El 1883, el volcà Krakatoa, a Indonèsia, es va col·lapsar dins de la càmera magmàtica amb una explosió 10.000 vegades més forta que la bomba atòmica de Hiroshima! Es va generar el so més fort que s’ha enregistrat mai en la història, i es va sentir a 5.000 km de distància.»

 

 

Això sí, els volcans són increïblement perillosos, però també generen vida: alguns volcans submarins es converteixen en illes, i d’altres fan que les terres del seu voltant es tornin molt fèrtils. Per això, arreu del món hi ha moltes poblacions a prop del volcans. Vida i destrucció, dos cares de la mateixa moneda!

 

Que xulos que són els llibres pop-ups, oi? Doncs alerta perquè tampoc us podeu perdre el “Pop-up Terra” d’Anne Jankeliovitch i Annabelle Buxton, que inclou 5 increïbles pop-ups creats per Olivier Charbonnel. Si els desplegueu contemplareu la creació de la Terra, els seus canvis i els actuals reptes del medi ambient des d’una perspectiva original.

 

«La vida, un pessic de màgia. Malgrat tot el que la ciència ha aconseguit esbrinar sobre l’aparició de la vida, el “perquè” encara és un misteri, i això és precisament el que la fa tant màgica.»

 

 

Què són els recursos naturals? Des de quan la Terra és un planeta blau i verd? Quines condicions van fer que la vida prosperés aquí i enlloc més (que sapiguem de moment)? Per conèixer la resposta a totes aquestes preguntes, haureu d’obrir-vos camí entre un llac ple de nenúfars, ficar el nas dins del nucli de la Terra, recrear la destrucció de Pompeia a mans d’un enorme volcà (el Vesuvi), capbussar-vos en un oasi exuberant i jugar amb la fragilitat de la biodiversitat (representada per un delicat castell de cartes on cadascú té un paper essencial).

 

«Eliminar-ne una de sola [de carta] pot comprometre l’equilibri del conjunt. I nosaltres, els humans, formem part d’aquest castell de cartes.»

 

La narradora d’aquesta impressionant història ens mostrarà les diverses facetes del nostre món, i ens recordarà que som els hostes més recents d’un planeta que es troba a la meitat de la seva existència. Així que... siguem bons inquilins! ^.^

 

Mx


Write a comment

Comments: 0