Crònica de la Mixa - “La llibreria actual: explorant camins de millor eficàcia, difusió i connectivitat”


El passat 28 de novembre vaig tenir el plaer d’assistir a una jornada dedicada a les llibreries al Col·legi de Periodistes de Catalunya i coorganitzada per les plataformes Globalbook i Libelista amb el suport del Gremi de Llibreters de Catalunya. La veritat és que em trobava ben refredada però no pensava deixar escapar una esdeveniument com aquell! 

 

La inauguració va anar a càrrec del seu president, el Sr. Antoni Daura, qui va explicar la intenció de la jornada: convertir-se en un punt de trobada entre gent del sector, ja que apart dels actes institucionals és molt difícil pels llibreters deixar els seus negocis. 

 

El Sr. Antoni Daura inaugura la jornada
El Sr. Antoni Daura inaugura la jornada

Durant el seu discurs va fer menció al recentment publicat Mapa de llibreries 2016, el qual ha revelat dades molt interessants, com per exemple que a Catalunya tenim 10,74 llibreries per cada 100.000 habitants, una xifra que dobla la mitjana europea! Mare meva, en aquell moment em vaig sentir tremendament orgullosa! Tot i així el president del gremi també va voler mencionar que el comerç electrònic, malgrat no haver tingut la gran acollida que s’esperava, “va pujant i no podem estar despistats.” 

 

Per tant, Daura reivindicà fer treball comú (un dels missatges claus de la jornada) i va demanar poder comptar amb l’ajuda de tots els presents quan es doni el tret de sortida al projecte Hieronymus, el qual servirà perquè tothom pugui opinar i formular propostes que ajudin a la reconversió del sector del llibre. 

 

Albert Pérez Novell presenta Globalbook
Albert Pérez Novell presenta Globalbook

Un cop ja tots ens trobàvem en situació arribà el torn d’Albert Pérez Novell per explicar-nos-ho tot sobre Globalbook: “El primer gestor de dades i serveis per a la llibreria del segle XXI.” Partint de la premissa de Daura, Pérez Novell reflexionà sobre com compartir i analitzar dades és més eficient que no pas competir. “Un món complex necessita treballar en xarxa” deia el nostre interlocutor. Des de la indústria dels cotxes electrònics fins als diaris de paper, indústries d’allò més competitives han sabut aliar-se per fer un front comú quan calia. “O col·laborem o ens extingim” sentencià.

 

Però encara som a temps de no arribar a veure aquest apocalipsis! Globalbook és un servei totalment gratuït per a les llibreries que compara informació i mostra al llibreter en clares gràfiques i llistes el balanç del seu negoci, ajudant-lo a organitzar-se molt més ràpidament (entre moltes altres funcions). A canvi Globalbook es reserva el dret de poder vendre aquesta informació a editors i distribuïdors perquè coneguin més a fons les mancances i punts forts del sector.

 

Puigtobella presenta la primera publicació d’un llibre en format paper de Núvol: "Shakespeare, versions a peu d’obra"
Puigtobella presenta la primera publicació d’un llibre en format paper de Núvol: "Shakespeare, versions a peu d’obra"

La segona jornada “El llibreter com a prescriptor de proximitat i influencer a la xarxa” va anar a càrrec de Bernat Puigtobella, director del diari digital de cultura “Núvol”. Durant el seu torn de paraula ens parlà sobre com fer renéixer “l’eròtica editorial”, és a dir, el desig entre els editors i els lectors, i incità als llibreters a prendre la iniciativa. Cada vegada els diaris tenen menys espai pels llibres així que... Si la muntanya no va a Mahoma, Mahoma va a la muntanya! Però com? Doncs creant contingut i fent córrer la veu a través de xarxes socials com Twitter, Facebook o YouTube: “L’atenció dels lectors està en joc”

  

En aquell moment Albert Pérez Novell va tenir el detall de fer un petit incís i mencionar el fenomen Booktuber assenyalant que la Booktuber Mixa es trobava entre els presents... Durant uns instants totes les mirades es van centrar en un servidora, així que amb un fil de veu engostipada vaig aprofitar per reivindicar la nostra positiva influència i proposar una col·laboració entre llibreters i Booktubers. “Les editorials ja s’han adonat que podem ser una honesta eina promocional... Per què no seguir el seu exemple?”  

 

Després de la pausa del cafè vam gaudir de la presentació “El tres grans desafiaments del sector Retail” a càrrec d’Andrés Núñez (Director Retail Marketing – ESIC Catalunya) qui ens va oferir una de les xerrades més divertides i entretingudes del dia per mostrar-nos l’evolució del sector del màrqueting i com internet s’ha convertit en una de les eines més potents de publicitat, compra i venda. A més a més també ens va recomanar uns quants llibres sobre el tema com ara “La vaca púrpura” del gurú del marketing Seth Godin.

 

 

Precisament per cloure la jornada Gerard Altés introduí Libelista, una plataforma digital relativament nova disposada a competir contra Amazon. Permet comprar llibres i eBooks a través de internet a les llibreries de proximitat: el client no tan sols pot escollir a quina llibreria fa la comanda sinó que també pot anar a recollir-la allà en persona el dia que vulgui. A més a més, el lema de Libelista és llegir per viure millor i sempre intenten que els llibres que recomanen apel·lin al creixement emocional. 

 

Al preguntar-li cap a quina franja d’edat estava dirigida, Altés em va contestar que de moment la plataforma intenta ser intergeneracional, però va reconèixer que potser li falta un toc més juvenil. “En el futur dedicarem més seccions perquè tothom es senti còmode”.

 

Per finalitzar, Bernat Ruiz (consultor en edició digital) ens proposà fer una cloenda interactiva contestant a un senzilla enquesta amb els nostres Smartphones sobre els temes mencionats. Les respostes van ser ben bé unànimes... Si ha canviat la manera de comprar també ha de canviar la manera de vendre, per tant cal orientar l’actual model de llibreria cap a un servei més ràpid, àgil, eficaç i en xarxa. Ho aconseguirem? Com a lectora desitjo que sí!

 

En general fou una vetllada molt interessant ja que, entre d’altres, vaig poder conèixer llibreters d’establiments com Jaimes (Barcelona) o El Cucut (Torroella de Montgrí), editors i distribuïdors! Tant de bo aquesta sigui la primera de moltes trobades més i puguem seguir compartint coneixements per no deixar mai de millorar! Jo no m’ho perdria per res del món... Paraula de Mixa!

 

Mx

 


Per saber-ne més:


Write a comment

Comments: 0