Cada gra de raïm

Títol: Cada gra de raïm

 

Autor: Manel Ballart

 

Editorial: Gregal 

 

Any d’edició: 2016

 

Sinopsis: Malgrat l’aparença d’un recull de dotze narracions autònomes, el llibre constitueix en realitat una mena de puzle en el qual les peces que el conformen són capítols d’un relat més ampli que els acull en un escenari comú: els mesos de l’any. Un any que comença a transcórrer a partir de setembre, igual que en un curs escolar. I és que els protagonistes són uns joves estudiants d’un institut de Secundària. 

 

Aquests personatges actuen de fils conductors que van relligant i entreteixint els dotze episodis fins a acabar per mostrar-nos el calendari que en resulta sota una silueta, a la seva manera, també novel·lesca. Ho fan tot donant-se a conèixer i reapareixent al llarg de les quatre estacions, juntament amb les vivències que comparteixen amb entusiasme: les peripècies de la vida escolar, el gran espectacle de la vida i l’amor, els conflictes familiars...

 

Ressenya

Paraula de Mixa presenta... 10 bones raons per llegir “Cada gra de raïm”

Atenció que comencem!

 

1. És un llibre tan fresc i dolç com el seu títol

 

2. A cada capítol us quedareu amb ganes de saber més sobre els personatges

 

3. És molt senzill sentir-se identificat amb els protagonistes

 

4. La lectura és d’allò més àgil

 

5. La narració té moments preciosos -com aquest- que valen molt la pena assaborir:

 

“El passeig era com una llarga terrassa entre dues avingudes, enrivetada amb enormes plataners i parelles de bancs discretíssims, moderns i tan còmodes que sovint eren un dels centres preferits de trobada dels joves de la vila. Aquests darrers dies d’octubre, el terra del Passeig i les raconades que acollien els bancs començaven ja a omplir-se de fulles seques, tacades d’un coure vermellenc i clivellat, com si la tardor, en fer-les caure com cada any dels vells arbres, hi hagués deixat tot de ditades de fredor.”

 

6. L’autor fa servir dites i expressions típiques catalanes que feia molt de temps que no sentia, com per exemple “fer la rateta” o “arribar a misses dites”. M’ha fet molta il·lusió llegir-les en un llibre juvenil!

 

7. Ballart reivindica d’una manera propera, entranyable i moderna les tradicions i costums del nostre país, com ara anar a buscar bolets, celebrar la Castanyada, visitar el mercat de Santa Llúcia per Nadal, celebrar la revetlla de Sant Joan, regalar una rosa per Sant Jordi...

 

8. És un recull de relats divertit i juvenil, però agradarà a qualsevol edat.

 

9. Cada història té la seva moralitat i missatge ocults, i com bé diu la sinopsis, tracta una pila de temes actuals.

 

10. M’ha fet passar una molt bona estona i estic convençuda de que us sorprendrà!

 

Resumint, “Cada gra de raïm” m’ha encuriosit i entretingut, i crec que seria un llibre molt interessant per una Lectura Compartida a fòrums, blogs i Clubs de Lectura. 

 

Així doncs, el meu TOP 10 de raons us ha animat a llegir el llibre? Desitjo que sí!

 

Mx



Write a comment

Comments: 0